Press "Enter" to skip to content

Italijani šalju espresso u svemir

Italijanska kompanija Lavaca (Lavazza) predstavila je 29, septembra u Torontu prvi aparat za espresso koji će biti poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu. Inženjeri u Lavaci dugo su radili na tom projektu, kako bi kosmonautima omogućili da u uslovima bestežinskog stanja uživaju u pravom italijanskom espresu tako da se, bar na trenutak, osećaju kao kod kuće.

Lavacin aparat, koji se naravno zove ISSpresso (ISS je skraćenica za Međunarodnu kosmičku stanicu), praviće espresso iz kapsula i radiće na sličnom principu na kojem rade danas kućni espresso aparati na kapsule.

Lavaca je aparat dizajnirala u saradnji sa Italijanskom kosmičkom agencijom (ASI) i američkom NASA, kada su se italijanski kosmonauti požalili da je espresso jedina stvar koja im nedostaje dok borave u Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Lavazza u svemiru

Najveći problem za inženjere predstavljalo je kako napraviti mašinu koja će, u okruženju sa takozvanom mikrogravitacijom, funkcionisati kao na Zemlji. Mašine na Zemlji rade onako kako smo navikli da rade jer postoji gravitacija.

Na 400 kilometara iznad Zemlje, gde se nalazi Međunarodna kosmička stanica, zbog odsustva gravitacije sve lebdi. Inženjeri Lavace našli su se pred pravim izazovom. Za pravi italijanski epsresso neophodno je da temperatura vode u aparatu bude između 90 i 95 stepeni celzijusa, iako je u trenutku prolaska kroz filter sa kafom ona nešto niža.

Druga važna stvar je idealan pritisak u aparatu, koji u slučaju espressa mora da bude 8-9 bara. To je, takođe, vrlo teško postići u kosmičkim uslovima. Svaka greška mogla bi skupo da košta kosmonaute, jer mehurići vrele vode sa aparata mogu da naprave vazdušne džepove.

Dakle, bilo je neophodno napraviti da aparat za espresso ima kontejner sa vodom koji će biti potpuno zapečaćen, kako bi se sprečila mogućnost da vrela voda ili para izađe napolje.

Još jedno važno pitanje kojim su morali da se pozabave dizajneri mašine bilo je pitanje higijenskih uslova. Na Međunarodnoj kosmičkoj stanici ne postoji česma sa vodom kao na Zemlji, na kojoj biste mogli da operete nešto ako se prospe. Svaka tečnost koja bi mogla da iscuri napolje predstavlja vrlo ozbiljan problem, zbog mogućnosti infekcije.

Rešenje je nađeno u hermetički zatvorenim čeličnim cevčicama za provod vode kroz aparat, umesto gumenim. Kada su uspeli da reše sve tehničke probleme, Lavacinim inženjerima ostalo je da je reše još „samo“ kako da ukus espressa bude pravi. Sada su i to uspeli, koristeći pri tome najbolje mešavine kafe prepakovane u kapsulama.

Aparat je, zbog korišćenja specijalnih materijala, težak nešto preko 18 kilograma i moći će da napravi samo 20 espresa u kapsulama, za sada. Plan je da prvi put bude poslat u kosmos sa italijanskom kosmonautkinjom Samantom Kristofereti 2015. godine.

Naravno, ispijanje espressa i pored svega ne može biti kao na Zemlji, jer je to fizički neizvodljivo. Astronauti će morati da piju espresso iz plastične vrećice kako se vrela tekućina ne bi rasrpšila svuda po Stanici, ali će ukus biti kao pravi.

Još jedan nedostatk je u tome što kosmonauti neće moći da osete miris espresa. Miris inače ima veliki uticaj na naš doživljaj hrane i pića. I pored svega, atronauti, posebno italijanski, veoma se raduju jer će, kažu, to svakako biti mnogo bolje nego instant kafa koju sada moraju da piju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.