Press "Enter" to skip to content

DNK određuje ko je kafopija

Da li pijete jednu ili više kafa dnevno? Odavno je poznato da struktura DNK utiče na mnoge stvari u našim životima, ali naučnici su sada utrdili da postoji veza između naše DNK i količine kafe koje pijemo.

Kako je preneo „Njuz obzerver“ (Newsobserver.com), naučnici sa Harvarda proučili su nekoliko desetina studija na tu temu u kojima je učestvolao ukupno oko 120.000 ljudi.  Utvrdili su da, iako sama DNK ne utiče previše na naše navike u ispijanju kafe, postoji osam varijacija u toj strukturi koji zaista mogu da utiču na povećanu potrebu za kafom.

Među tih osam gena, za dva se od ranije znalo da utiču na našu potrebu za kofeinom, ali je studija otkrila još šest novih za koje se ranije nije znalo. Jedan od autora studije, nutricionista Fred Hačinson kaže da identifikovanje tih gena može da pomogne lekarima u slučajevima kada je pacijentu neophodno preporučiti smanjenje dnevne doze kafe.

To se posebno odnosi na trudnice, kojima se savetuje da tokom trudnoće smanje unos kofeina zbog mogućih neželjenih posledica po plod.

Ono što je iznenadilo naučnike je to što nijedan od novootkrivenih gena ne utiče na naš doživljaj ukusa ili inteziteta kafe.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.