Press "Enter" to skip to content

Saša Šestić najbolji svetski barista 2015.

Australijanac srpskog porekla Saša Šestić pobedio je na Svetskom prvenstvu za najboljeg baristu (WBC) koje je ove sedmice održano u Sijetlu.

Šestić, koji je rođen u Banjaluci a već duže živi u Kanberi, titulu najboljeg svetskog bariste za 2015. godinu osvojio je pobedivši u konkurenciji najboljih barista iz 57 država. Zadatak učesnika nije bio nimalo lak, za 15 minuta trebalo je da naprave po četiri vrhunska espresa, kapućina i napitka od kafe po svom izboru, ukupno 12 napitaka od kafe.

Iako za neke to može da izgleda lako, ovo je vrlo naporno i ozbiljno takmičenje u kojem suština nije samo u tome da takmičari moraju brzo da pripreme kafe, već u tome da svaki pripremljeni napitak mora da zadovolji vrlo stroge kriterijume koji su unapred određeni.

Saša Šestić

Bariste svaki od napitaka spremaju po četiri puta zbog toga što ih ocenjuje četvoro sudija. Zato su ujednačen kvalitet i savršen ukus presudni za konačnu ocenu. Takmičari, pored toga što koriste vrhunsku opremu, obično sami prave svoje idealne mešavine kafe, koje potom koriste u pravljenju napitaka.

Šestić, koji je i šampion Australije, za ovo takmičenje kaže da je vežbao po 100 sati nedeljno nekoliko meseci. On je i vlasnik lanca kafeterija “Ona Coffe” u Kanberi, u kojoj se pripremaju mešavine najkvalitetnijih vrsta kafe iz svih krajeva sveta.

Inače, Šestić je u mladosti bio olimpijski reprezentativac Australije u rukometu. U takmičenjima za najboljeg baristu učestvuje u proteklih sedam godina. Svaka čast!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.