Press "Enter" to skip to content

Razglednica sa Bleda

Bled izgleda upravo onako kako zamišljate Sloveniju dok gledate slike sa razglednica. Netaknuta priroda, čista voda u kojoj se ogleda toplo letnje sunce, okružena visokim planinama, prelepe četinarske šume i miris borova.

Kažu da je lepota uvek u oku posmatrača, a ovde zaista imate šta da vidite. Gde god da vam odluta pogled videćete prizor za koji niste sigurni da li je stvaran, ili ste na jedrima barke uplovili u bajku.

Bled
Bled

Bledsko jezero nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Sloveniji. Duboko je do 30 metara, a temperatura vode leti je oko 25 stepeni, što je idealno za kupače. Voda na Bledskom jezeru tirkizne je boje i toliko je čista da možete da vidite ribe na dva metra dubine.

Na jezeru se nalazi malo ostrvo, do kojeg voze gondole za turiste, koju zovu pletne. Vožnja do ostrva i nazad košta, zavisno od operatora, 12 ili 14 evra po osobi, i toplo je preporučujemo. U pletnu staje do 20 ljudi i sa nje možete da doživite jezero i prirodu u punom sjaju, sa vode. Pletnom upravlja jedan veslač, plovidba u jednom pravcu traje oko 25 minuta.

Camci na Bledu
Bledsko jezero

Ostrvo je malo i za pola sata , koliko imate vremena do povratka gondolom, možete bez problema da ga obiđete. Za oko 20 evra možete da iznajmite i sopstveni čamac, ako ste u kondiciji i želite sami da veslate.

Bled I ostrvo
Bled I ostrvo sa crkvom

Na ostrvu se nalazi crkva posvećena Devici Mariji do koje vodi 99 stepenika, a odmah uz nju je i “zvono želja”. Možete da zamislite želju i zvonite, ali ukoliko platite . Ranije je to bilo besplatno, ali razvoj turizma otvorio je nove prilike da se zaradi i proda sve što se može naplatiti.

Sa ostrva se pruža neverovatan pogled na Karavanke i Julijske Alpe, a kao suvereni vladar iz daljine na vas motri Triglav, najviši planinski vrh Slovenije i bivše Jugoslavije sa svojih 2.863 metra. Ceo prizor je zaista poseban. Tu, na krovu Bleda, najbolje ćete videti pravu Sloveniju.

Kafa ( i desert ) na Bledu

Kao i svuda gde smo probali u Sloveniji, kafa na Bledu bila je odličnog kvaliteta. Po restoranima i kafićima uglavnom se služe Julius Meinl i Illy. Espresso je onakav kakav smo i očekivali da bude, a macchiato ima samo dašak pene, baš kako treba.

Cene, s druge strane, nešto su više nego u Ljubljani i ostalim krajevima Slovenije. To, međutim, ne treba da čudi, jer je Bled glavna turistička destinacija u Sloveniji. Bledsko jezero privlači veliki broj turista iz inostranstva, pa su i cene u skladu sa tim, ali prihvatljive čak i za naše pojmove.

Krempita na Bledu
Blejska kremna rezina

Poseta Bledu ne bi bila potpuna ako tamo ne biste probali njihov glavni desert – blejsku kremnu rezinu, kolač koji je gotovo identičan našoj krempiti. Nije ni čudo, s obzirom da je recept za bledsku krempitu osmislio Ištvan Lukačević, poslastičar iz Vojvodine koji se 40-ih godina prošlog veka preselio u Sloveniju. On je bio glavni poslastičar u hotelu Park na Bledu, gde je 1953. godine napravio ovaj recept.

Ištvan je dodao sloj šlaga na krem od jaja i tako je nastala blejska kremna rezina. Kažu da je do danas u bledskim restoranima i kafićima napravljeno toliko ovih kolača da bi, kad bi se poređali jedan do drugog, povezali Bled sa Rimom.

Ako vas zanimaju cene, blejska kremna rezina u hotelu Park, mestu gde je nastao ovaj recept, košta 3,9 evra, espresso je 2 evra, a macchiato 2,2. Malo skuplje za bušan srpski džep ali ako, dok jedete kremnu rezinu i pijuckate dobru kafu, pogledate na jezero i prirodu koja ga okružuje, ubedićete sebe da vredi svaki cent.

Vila Bled

Kad dođete na Bled, postane vam jasno zašto je ovde bila letnja rezidencija Karađorđevića, koji su u vreme Kraljevine Jugoslavije tu imali velelepnu vilu. U vreme vrućih letnjih u dana u Beogradu, porodica Karađorđević preselila bi se na Bled, gde su mogli da uživaju u idiličnom pogledu na jezero i Alpe.

Karađorđevići su u svoj dom na Bledu primali najviše političke zvaničnike iz sveta i plemstvo, tako da su građani ovog malog mesta na ulicama mogli da vide neke od najpoznatijih ličnosti svoga vremena. To je za Bled bilo vreme procvata i kosmopolitskog glamura.

Vila na Bledu
Vila Bled

Nakon Drugog svetskog rata imovina Karadordevića je konfiskovana i nacionalizovana, a na istom mestu gde je bila njihova vila, koja je uništena, Tito je prisvojio svu zemlju i sagradio novu vilu. Titova Vila Bled imala je istu funkciju koju je pre rata imala i vila Karađorđevića, služila je kao letnja rezidencija.

Tito je, sa celokupnim diplomatskim korom, provodio leta u toj vili. Tu je primao svetske zvanice, od Nasera i Čaušeskua, do jordanskog kralja Huseina. Mali Bled bi preko leta praktično postajao druga prestonica Jugoslavije. Tokom leta brojne zemlje premeštale bi svoje diplomatsko osoblje iz ambasada u Beogradu u svoje rezidencije na Bledu, jer je tu bio politički centar zemlje.

Pogled na Bledsko jezero

Vila Bled je nakon osamostaljivanja Slovenije pretvorena u hotel, a nameštaj i kompletan enterijer ostao je netaknut iz Titovog vremena iz 50-ih godina. Danas služi samo za organizaciju ekskluzivnih događaja i prijem visokih gostiju ili turista koji to mogu da priušte, budući da je noćenje oko 200 evra, pa ko želi da se na jedno veče oseti kao maršal – nek izvoli.

Umesto zaključka

Još dosta toga bismo mogli da vam kažemo o Bledu, mnogo toga je ostalo da se ispriča i pokaže. Ali, ne želimo to da uradimo. Želimo da posetite ovo predivno mesto u Sloveniji i da sami nešto otkrijete. Bled za svakoga od vas ima neku novu, neispričanu priču, neku novu, samo vašu emociju. Nećete se pokajati.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.