Press "Enter" to skip to content

Kafa u pesmi – pesma o kafi

Kafu pijemo kad smo srećni, kad smo tužni, kad imamo ljubavne probleme ili kad želimo da se družimo i opustimo. Mnogi muzičari raznih žanrova snimili su pesme o kafi, neke su šaljive a neke melanholične. Izabrali smo 10 pesama, a vi nam napišite da li imate vašu omiljenu numeru o kafi.

1. Frenk Sinatra – „The Coffee Song“ (1946)

Vesela pesma o tome koliko mnogo kafe ima u Brazilu. Toliko mnogo da ne možete da naručite ama baš ništa drugo za piće. Sinatra peva i da je ćerka nekog političara novčano kažnjena jer se usudila da umesto kafe pije – vodu.

Sinatra je prvi snimio ovu verziju pesme, a kasnije su je obradili Luis Prima, sestre Endruz, Sem Kuk, grupa „Osibisa“ i mnogi drugi, među kojima i junaci lutkarske serije za decu Mapetovci.

2. Ela Ficdžerald – „Black Coffee“ (1960)

Ljubavna pesma o usamljenoj ženi koja cele noći šeta po stanu čekajući da se pojavi njen voljeni muškarac. Od iščekivanja i neizvesnosti ima nesanicu, a dok razmišlja o ljubavi, ona pije crnu kafu.

Pesmu je prva snimila Sara Von 1949, a potom su je obradili Ela Ficdžerald, Pegi Li, Rej Čarls, Bobi Derin, Rouzmeri Kluni, Petjula Klark, grupa „Pointer Sisters“, Šinejd O’Konor i mnogi drugi.

3. Grupa „Ink Spots“ – „Java Jive“ (1940)

Grupa „Ink Spots“ u ovoj simpatičnoj pesmi govori o velikoj ljubavi prema kafi. Članovi ovog američkog vokalnog sastava pevaju o tome kako ne vole nikakva druga zrna sem zrna kafe.

4. Grupa „Blur“ – „Coffee & TV“ (1999) 

Pesmu ne peva vođa benda Dejmon Olbarn, već gitarista Grejam Kokson koji je i autor stihova. U video spotu za ovu pesmu, animirani tetrapak mleka po imenu Milki kreće u potragu za Koksonom koji je pobegao od kuće.

5. Ijan Anderson – „Calliandra Shade (The Cappuccino Song)“ (2003) 

Pevač, tekstopisac, gitarista i multiinstrumentalista, Anderson je bio vođa britanskog rok sastava „Džetro Tal“. Poznat i po nadimku “Đavolji flautista”, zbog fenomenalnog i energičnog načina sviranja flaute, što je bilo vrlo neobično u rok muzici.

Pesma „The Cappuccino Song“, koju je uvrstio u solo album „Rupi’s Dance“, prati dešavanja u lokalnom kafiću i opušteno pijuckanje kapućina po lepom sunčanom danu.

6. Tanita Tikaram – „The Cappuccino Song“ (1998) 

Pevačica koja se proslavila 1988, 10 godina kasnije objavila je album „The Cappuccino Songs“ u koji je uvrštena i ova pesma o neuzvraćenoj ljubavi i razmišljanju zaljubljene osobe dok pije kafu.

7. Džoni Keš – „Cup of Coffee“ (1966) 

U pesmi „Cup of Coffee“, Keš peva kako je svratio na kafu kod prijatelja Džeka Eliota, slavnog američkog folk muzičara, i kako ne želi ni viski ni vino već isključivo kafu. Keš, jedan od najuticajnijih američkih muzičara 20. veka, izgleda da je zaista bio veliki kafopija, pošto je jednom prilikom na pitanje kako zamišlja raj, odgovorio: „Ovo jutro, s njom, zajedno pijemo kafu“.

8. Grupa „Majk end d Mekaniks“ – „Another Cup of Coffee“ (1995) 

Pesma o propalom braku, i supruzi koja pokušava da prevaziđe tugu uz još jednu šolju kafe. Njen suprug je pokupio svoje stvari iz zajedničkog doma, i poskidao slike sa zidova ostavivši Numera je na albumu „Beggar on a Beach of Gold“ koji je imao i veliki hit „Over My Shoulder“.

9. Grupa „Krim“ – „The Coffee Song“ (1966) 

Piter „Džindžer“ Bejker, Erik Klepton i Džek Brus uvrstili su ovu numeru u debi album „Freš Krim“, ali ona se nalazila samo u izdanju namenjenom švedskom tržištu. Dirljiva pesma o ljubavnoj poruci nađenoj u baru na železničkoj stanici.

10. Predrag Cune Gojković: Kafu mi draga ispeci

Listu moramo da završimo sa najpoznatijom srpskom narodnom pesmom o kafi koju peva legendarni Cune, jer bez nje bi ona bila nepotpuna. Mnogi smatraju da je ovo izvorna narodna pesma jer ima takvu melodiju, ali sam Cune Gojković koji ju je prvi put izveo 1961. godine, kaže da je ona nastala u Sandžaku i da je on samo malo promenio melodiju.

Pesma je od tada postala deo nezaobilaznog repertoara skadarlijskih kafana, ali i drugih na širem prostoru bivše Jugoslavije. To je jedna od onih boemskih pesama koje se, po pravilu, uvek naručuju pred fajront i odlazak iz kafane.

Bonus:


Dejv Grol – veliki kafopija

Uvrstili smo ovaj komični snimak u listu samo zato što se tiče Dejva Grola – nekadašnjeg bubnjara „Nirvane“ i aktuelnog vođe sastava „Fu Fajters“, i zato ipak ima neke veze s muzikom. Grol izgleda ne može da živi bez kafe, i to ogromnih količina. Pogledajte silnu energiju koju ima ovaj muzičar.

Ali, kako ni u čemu ne treba preterivati, tako je i sa kafom: Grol je završio u bolnici usled predoziranja kofeinom. Na kraju se sve ipak dobro završilo, ali možda ne bi bilo zgoreg da umesto obične počne da pije kafu bez kofeina.

O kafi su pevali i Net King Kol, Bob Dilan, Kejti Peri, Bob Marli, Kejt Buš, „Fejt No Mor“, Patrisija Kas, „Ol Sejnts“, „Vajt Strajps“, „Blek Fleg“, Mardžori Stedeford i mnogi drugi. Svima nam je zajednička jedna stvar – velika ljubav prema kafi!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.