Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Vaš digitalni barista

Nema boljeg načina da počnete svoj dan od dobre jutarnje kafe. Neki svoju prvu kafu piju kod kuće uz doručak, neki na putu do posla, a nekima je kuvanje kafe prva stvar koju urade kad dođu na posao.

Kafa je najbolja kad je pripremljena od sveže samlevenih zrna. Ranije kod nas kuvanje kafe predstavljalo je pravi mali ritual, koji je obavezno podrazumevao i mlevenje kafe ručnim mesinganim mlinovima. Te mlinove imala su sva domaćinstva u Srbiji.

Onda su seu prodavnicama pojavila pakovanja sa već samlevenom kafom, što je čitav proces znatno ubrzalo. Neki bi rekli: „Da, ali nije to isto“. I verovatno su u pravu. Kafa koja je samlevena i vakuumirana jeste sveža, ali ne može dugo da ostane takva, jer u dodiru sa vazduhom gubi svojstva zbog kojih je i pijemo.

Džezva i mlin za kafu (Flickr/Ali Eminov)
Džezva i mlin za kafu (Flickr/Ali Eminov)

Koliko god se vi trudili da je čuvate u dobro zatvorenim teglama ili kutijama, kafa ipak izgubi svežinu posle nekoliko dana, mada neki puritanci tvrde i posle samo nekoliko minuta.

Od džezve i mlina do WiFi aparata za kafu

U savremenom svetu, koji nam nameće užurbani način života, brzina je sve. Tako je, nažalost, i ispijanje prve jutarnje kafe pred odlazak na posao za većinu ljudi postala još jedna od stavki u planeru obaveza za taj dan. Stavka kao i svaka druga, koju je potrebno što pre uraditi kako bi bila precrtana.

Tu na scenu stupa nova tehnologija. Za sve užurbane, kojima je vreme važnije od zadovoljstva, britanska kompanija Smarter predstavila je aparat za kafu koji se preko mobilne aplikacije bežično povezuje sa vašim telefonom i kuva kafu po vašem ukusu.

Aplikacija radi na Android i iPhone telefonima i može se skinuti na Google Play ili Apple App Store. Preko aplikacije ne samo da može da se podešava ukus i količina kafe, već možete da programirate alarm na telefonu koji će u isto vreme da vas probudi i pokrene proces pravljenja kafe u mašini u vreme koje vi odredite.

Smarter aparat za kafu sa mlinom
Smarter aparat za kafu sa mlinom

Aparat u sebi ima ugrađen mlin za kafu, što garantuje da će vaša kafa uvek biti sveža. Smarter aparat za kafu, koji će moći da se kupi od marta prvo na britanskom tržištu, koštaće oko 165 evra.

U ovom trenutku aparat može da se programira samo dodirom preko aplikacije na telefonu, unošenjem podataka želite da vas probudi vaša kafa, ali u kompaniji Smarter navode da već rade na poboljšanoj verziji aplikacije koja će omogućiti da podesite vaš aparat za kafu preko glasovnih komandi.

Dakle, moći ćete da podesite svoj kafo-alarm preko telefona, a da ni ruke iz džepova nećete morati da vadite.

WiFi bokal za vodu iKettle
WiFi bokal za vodu iKettle

Britanska kompanija već prodaje WiFi električne bokale koji rade na sličnom principu kao i aparat za kafu. Ovi bokali dopadljivog dizajna i boja takođe mogu da se, preko vaših mobilnih telefona, programiraju da zagrevaju vodu na određenu temperaturu od 65, 80, 95 ili 100 stepeni, u zavisnosti od toga koju vrstu čaja kuvate.

Iako su se ovakvi proizvodi do pre samo koju godinu mogli smatrati gedžetima namenjenim pre svega za zabavu, jasno je da to više nije tako. Ovakvih proizvoda biće sve više već od ove godine, jer su se svi veći proizvođači elektronike i kućnih aparata uključili u trend pravljenja takozvanih „pametnih domova“.

Zato vodite računa kad vam neko od prijatelja sledeći put bude pokazivao šta sve može njegov/njen novi telefon i nemojte da ga pitate: A je l’ kuva kafu? Možda ćete se iznenaditi odgovorom.