Kafomanija

Sve o kafi

Blog

Toliko dobre šoljice da možete da ih pojedete

Da li vas nerviraju plastična pakovanja u kojima se danas uglavnom sprema sva kafa za poneti? Ili brinete o svom tom nepotrebnom otpadu koji ostavljamo za sobom? Onda će vam se sigurno  dopasti ideja da šoljice iz kojih pijete kafu, možete nakon toga slobodno da pojedete.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača kafe, italijanska kompanija Lavazza prva je koja je ove jestive šoljice pre par godina uvrstila u svoju ponudu, ali sada taj trend izgleda preuzimaju i neke druge kompanije. Popularne „Cookie cup“ specijalno za Lavacu napravio je dizajnerski studio Sardi.

Lavazza jestive šoljice (Copyright Sardi Inovation)
Lavazza jestive šoljice (Copyright Sardi Inovation)

Jedna od glavnih ideja dizajnera bila je, kako kažu, ne samo da se napravi proizvod koji će biti zanimljiv kupcima, već i ekološki. Zagađenje plastičnim šoljama za kafu, u kojima se danas uglavnom serviraju kafe za poneti, sve je veće. Lavazza je odlučila da ovim jestivim šoljicama da svoj doprinos očuvanju životne sredine.

Šoljice se prave od testa i unutra su obložene glazurom od šećera, koja sprečava da se šoljice istope, ili da kafa iscuri. Glazura takođe dodaje minimalnu slatkoću kafi, tako da nema potrebe da se dodaje šećer. Kafopije tako mogu sa uživanjem da popiju svoju omiljenu kafu, a zatim da pojedu šoljicu.

Kako odoleti? (Copyright Sardi Inovation)
Kako odoleti? (Copyright Sardi Inovation)

Ovakve šoljice na evropskom tržištu Lavazza je ponudila u različitim veličinama, koje su napravljene „po meri“, zavisno od toga da li biste veliki kapućino ili kratki espreso. Prilikom dizajniranja vodilo se računa o italijanskoj tradiciji, prema kojoj većina Italijana za doručak imaju kafu i kroasan ili slično pecivo.

U toj kompaniji tvrde da sada kupci mogu na ovaj način da dobiju nabolje od oba sveta: i vrhunsku kafu i ukusan desert. Najbolje od svega je što možete da birate ukus svoje šoljice, tako da ako volite čokoladu, Lavazza ima šoljicu za vas.

Rayli;iti oblici i ukusi (Copyright Sardi Inovation)
Različiti oblici i ukusi (Copyright Sardi Inovation)

Ideja o jestivim šiljicama za kafu izgleda se toliko dopala nekim lancima restorana da je nedavno i KFC u svoju ponudu za britansko tržište uvrstio svoje jestive šoljice za kafu. Njihov proizvod zove se Scoff-ee Cup.

“Ukoliko naše mušterije požele da ponekad pojedu kolač, zašto ne bi to dobili zajedno sa šoljicom kafe, koju će potomo moći da pojedu”, rekla je za magazin USA Today predstavnica KFC-a Jocelyn Bynoe.

Ona kaže da je kompanija već neko vreme eksperimentisala sa ovakvim šoljicama i da je sada odlučila da to ponudi svojim mušterija. Za sada će ove šoljice moći da probaju samo kupci u Britaniji, ali ako se ova nova pakovanja pokažu dobro, nema razloga da ih KFC lanac ne ponudi in a drugim tržištima.

KFC šoljica za kafu (Copyright KFC)
KFC šoljica za kafu (Copyright KFC)

Izgleda da jestive šoljice postaju pravi hit, a prozvođači posebno računaju na ekološki svesne mušterije. Molimo drage kafopije da vode računa, ipak nisu sve šoljice jestive.