Kafomanija

Sve o kafi

Predlog uz kafu

Tiramisu – zaštitni znak italijanske kuhinje

Listajući recepte koje smo vam do sada predstavili na našem sajtu, primetili smo da nam se nekako nesmotreno potkrao jedan propust – nismo vam predstavili najpoznatiji i nama jedan od najomiljenijih slatkiša italijanske kuhinje – tiramisu. Rešili smo da ispravimo tu “nepravdu” i predstavimo vam recept za ovaj sjajan kolač koji odlično ide uz vašu omiljenu kafu.

Tiramisu uz kafu

Tiramisu je jednostavan kolač, koji se u osnovi pravi od piškota, ali postoje različite varijacije ovog slatkiša. Mi ćemo vam ovog puta dati recept za onu tradicionalnu i najčešću varijantu sa kafom, koju ćete obično naći u ponudi većine italijanskih poslastičarnica i kafića. Postoji i tiramisu sa voćem ili sa čokoladom, ali odlučili smo da ostanemo verni tradiciji. Voće uvek možete da dodate i naknadno kao ukras u tanjir za serviranje.

Tiramisu – poreklo recepta

Zanimljivo da u Italiji ne postoji saglasnost oko toga iz kog kraja zemlje potiče ovaj desert. Svojataju ga stanovnici regija Veneto, Furlanija-Julijska krajina, ali i u Pijemontu. Jedni tvrde da je recept nastao u jednom restoranu u Trevizu 60-ih godina 20. veka, drugi pak da je nastao još krajem 17. veka u Sijeni u čast nadvojvode Kozima Trećeg Medičija.

Tiramisu – može i u čaši

Izgleda, međutim, da ne postoji pisani recept za tiramisu pre 1960-ih godina. Tradicionalni recept, onaj koji vam mi predstavljamo, sadrži kafu. Postoje i druge varijante u kojima se umesto kafe koriste rum, porto, konjak, ili razni likeri poput Kahlua, Irish cream i slično. Često se kao dodatak stavljaju limun, čokolada, jogurt, banane, jagode, borovnice ili neko sezonsko voće.

Varijacije su praktično neograničene i zavise najviše od vaše mašte i ukusa. Italijanski poslastičari, međutim, te varijacije ne smatraju pravim tiramisuom. Ono što je sigurno, to je da je tiramisu najpopularniji desert u italijanskoj kuhinji.

Sastojci za tiramisu:

  • 200 gr piškota
  • 250 gr maskarponea
  • 3 jaja srednje veličine
  • 300 gr skuvane kafe (najbolje instant ili moka)
  • 100 gr šečera
  • 20 gr kakaa

Priprema tiramisua

Ako držite jaja u frižideru, izvadite ih ranije najmanje sat vremena, jer je potrebno da budu na sobnoj temperaturi. Razdvojte belanca od žumanaca, zatim postupno sipajte polovinu šećera u žumanca uz stalno mućenje mikserom. Kada se šečer i žumanca od jaja dobro razmute, dodajte u smesu maskarpone i nastavite sa mućenjem mikserom. Cilj je da dobijete ujednačenu smesu.

Maskarpone ide u umućena žumanca

Kada završite sa mućenjem žumanaca, šećera i maskarponea, operite žice od miksera i pređite na mućenje belanaca uz postepeno dodavanje šećera. Belanca i šečer moraju dobro biti umućeni i penasti. Da li ste dovoljno umutili belanca najlakše ćete utvrditi ako okrenete posudu u kojoj mutite naopako i ništa ne počne da curi. Ali, pažljivo! Ako ovo uradite pre vremena može vam se dogoditi da vam ispadne sve iz posude.

Umućena belanca dodajte postepeno lopaticom uz nežno mešanje u ranije umućen fil sa žumancima i maskarponeom. Pena od belanaca je vrlo delikatna, zato je potrebno to da promešate ručno sa varjačom ili lopaticom, nikako sa mikserom. Sada smo dobili našu smesu za tiramisu. 

Fil za tiramisu

U sledećoj fazi prelazimo na slaganje piškota u našu posudu. Potrebno je prvo da pripremite 300 gr skuvane kafe, najbolje je da to bude moka, ali pošto na našim prostorima to nije uobičajen način pravljenja kafe, poslužiće sasvim dobro i neka instant kafa (npr Nescafe ili Jacobs). Kafa može da bude hladna ili mlaka, ali ne bi trebalo da bude vrela.

U kafu umočite vrlo kratko svaku piškotu (par sekundi, samo malo da smekšaju) i ređajte jednu do druge u vašu posudu. Posuda može da bude okrugla ili četvrtasta, sasvim je sve jedno. Vodite računa da ne uvaljate piškote dugo u kafu, jer će se onda razdrobiti. Kad poređate piškote jednu uz drugu, prelijte ih jednim debljim slojem fila koji smo pripremili u prethodnom koraku. Zatim pospite preko toga kakao prah.

Piškote umočite u kafu samo na par sekundi

Nastavite daje i ponovite isti postpak. Napravite još jedan sprat sa piškotama prethodno umočenim u kafu, ali ovoga puta ih ređajte popreko. Ponovo prelijte filom i pospite izdašno kakaom u prahu.

Ukoliko vam je preostalo piškota i fila, upotrebite drugu posudu. U Italiji često tiramisu služe u velikim staklenim čašama, tako da možete slobodno da ređate piškote i u ovakve čaše i sledite isti postupak koji smo vam opisali. Nije važno ako vam se neka od piškota prelomi tokom slaganja zbog oblika čaše, bitno je samo da ih dobro poređate.

Kad ste sve završili, pokrijte vaše posude providnom folijom i stavite u frižider. Znamo da ćete jedva čekati da probate vaš tiramisu, ali strpite se najmanje tri sata, videćete da vredi sačekati. Možete tiramisu ostaviti u frižideru i preko noći, ali u suštini nema potrebe toliko čekati. 

Sada samo treba sačetaki tri sata

Nakon dva sata i 59 minuta, pripremite svoju omiljenu kafu, izvadite vaš tiramisu iz frižidera, odmerite sebi jedno fino parče i prepustite se uživanju.

Po želji ukrasite voćem

Ako ste probali naš recept i ako vam se dopao napišite nam vaše utiske ili pošaljite fotografije.