Kafomanija

Sve o kafi

Vesti

Studija: Espresso smanjuje rizik od raka prostate za 50 odsto

Ispijanje tri ili više šoljica espressa dnevno smanjuje rizik od raka prostate za 53 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje sprovedeno na Neurološkom mediteranskom institutu (Neuromed) u Pociliju.

Istraživanje je urađeno na uzorku od preko 7.000 muškaraca u regionu Molize, na jugu Italije, i trajalo je pune četiri godine. U studiji se navodi da se odnosi samo na muškarce koje su pili kafu pripremljenu na italijanski način, odnosno espresso ili na bazi espressa, jer je upravo takav način pripreme kafe najbitiniji za rezultate.

Lekari veruju da je razlog tome to što se espresso pravi pod velikim pritiskom i visokom temperaturom vode, što omogućava veće oslobađanje bioaktivnih supstanci iz kafe, koje mogu da spreče formiranje ćelija raka.

“Biće veoma interesanto dalje istražiti ovaj aspekt. Kafa je sastavni deo italijanskog načina života i moramo da razumemo da nije u pitanju samo kafa kao takva, već i način na koji je pripremljena”, izjavila je načelnica Laboratorije za molekularnu i nutricionističku epidemiologiju na Neuromed institutu Lućia Jakovielo.

Autor studije, doktor Jorgos Pounis kaže da je i ranije bilo studija koje su dovodile u vezu smanjenje rizika od raka prostate i ispijanje kafe, ali da nije bilo dovoljno dokaza. Njegov cilj je da ovom studijom pokuša da doprinese boljem saznanju i rasvetljavanju činjenica.

Rezultati istraživanja potvrdili su da rizik od dobijanja raka prostate bio za 53 odsto manji kod onih muškaraca koji su pili tri ili više espressa ili kafe na bazi espressa od onih koji nisu pili. Doktor Pounis i njegov  tim zatim su ove rezultate potvrdili i testirajući uticaj ekstrata kafe na ćelije raka u laboratoriji, gde je došlo do njihovog značajnog smanjivanja usled delovanja kafe.

Rak prostate je inače najčešći oblik karcinoma kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti.