Kafomanija

Sve o kafi

Vesti

Škoti piju najjaču kafu

Kafa koja se služi u kafićima u Glazgovu po nivou kofeina jača je od one koju možete dobiti u nekom gradu u Italiji ili Španiji. To su zajednički ustanovili naučnici sa univerziteta u Glazgovu, Parmi i Pamploni testirajući više od 100 uzoraka espresa, kapućina i instant kafe koja se služi u lokalnim kafićima.

Rezultate svog istraživanja objavili su u magazinu “Food an Function”. U toj anketi navodi se da se samo brojanjem popijenih šolja kafe dnevno ne dolazi do tačnog podatka koliko smo uneli kofeina, budući da se količina te supstance dosta razlikuje od načina pripremanja kafe.

Kako se navodi u istraživanju, koje je objavio i Bi-Bi-Si, razlog zašto Škoti piju najjaču kafu treba tražiti u tome što oni koriste pečenija zrna kafe. Ujedno su i njihove standardne porcije za serviranje veće od onih u Italiji i Španiji.

Tako količina kofeina u espresu napravljenom u Škotskoj varira od 72 miligrama do čak 212 miligrama. Uobičajena količina kofeina u espresu koji se pravi u Italiji iznosi od 73 do 135 miligrama, dok je u Španiji od 97 do 127 miligrama.

Ukoliko poručite kapućino u Škotskoj, računajte da u njemu može da ima od 101 do 275 miligrama kofeina. Inače, maksimalna dneva preporučena količina kofeina za trudnice je do 200 miligrama.