Kafomanija

Sve o kafi

Blog

SAD: Kafa je zdrava i treba je piti još više

Komitet za pravilnu ishranu SAD u najnovijem izveštaju preporučio je Amerikancima da slobodno mogu da povećaju konzumaciju kafe na tri do pet šolja dnevno, ali da smanje količinu šećera koju dodaju u taj napitak.

Ovo savetodavno telo, koje daje preporuke vezane za zdravu ishranu Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za hranu i lekove, u izveštaju navodi da ta količina kafe ne samo da ne može negativno da se odrazi na zdravstveno stanje, već može i da utiče na smanjenje rizika od dobijanja dijabetesa tipa dva i srčanih oboljenja.

Kafa(Flickr/Gerard Stolk)
Kafa(Flickr/Gerard Stolk)

„Kafa je dobra. Ne želim da neko pomisli da kafa leči kancer, niko to nije rekao. Ali nema nikakvog dokaza da deluje štetno, naprotiv, ima mnogo više indicija da deluje blagotvorno“, rekao je za Blumberg nutricionista Tom Brena, koji je jedan od članova komiteta.

Komitet za pravilnu ishranu je naučni panel koji čine akademici i naučnici. Na osnovu njihovih preporuka američko Ministartvo poljoprivrede i Agencija za hranu i lekove donose program zdrave ishrane, koji se potom prosleđuje svim lokalnim institucijama, od škola do bolnica.

U njihovim ranijim preporukama nije se pominjala kafa i ovo je prvi put posle 40 godina da se eksplicitno pominje pozitivan uticaj ovog napitka u svakodnevnoj ishrani. Glavna preporuka režima ishrane za ovu godinu je značajno smanjenje šećera i gotove, već obrađene hrane u ishrani.

Curi espresso (Flickr/Mark)
Curi espresso (Flickr/Mark)

Panel u svojim preporukama navodi da konzumiranje tri do pet šolja kafe dnevno može da smanji rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti čak za 40 odsto. Osim toga, kafa se veoma dobro uklapa u svakodnevni zdravi režim ishrane i vrlo ju je lako prilagoditi različitim tipovima dijeta.

Američki nutricionisti ne preporučuju da se kafa daje deci, ali navode da je do 400 miligrama kofeina dnevno sasvim prihvatljiva količina.

SAD su inače država u kojoj se ukupno gledano popije najviše kafe u svetu. Prošle, 2014. godine, prosečan Amerikanac popio je dnevno 1,21 šolju kafe, što je ipak manje od nekih drugih država. Prema podacima Euromonitora, Holandija je zemlja u kojoj se i dalje popije najviše kafe po stanovniku. Ali je čak i Holandija daleko ispod preporuke američkih nutricionista.

Iako smo i mi velike kafopije, preporučujemo da ove savete američkih stručnjaka ipak uzmete sa dozom rezerve, pogotovo ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom ili neke druge zdravstvene probleme.