Kafomanija

Sve o kafi

Blog

Razglednica iz Klagenfurta

Klagenfurt je grad renesansne arhitekture, grad lepih fontana i živahnih trgova na kojima uvek ima puno ljudi. To je glavni grad Koruške oblasti, na jugu Austrije i sa oko 100.000 stanovnika šesti je po veličini grad u toj zemlji.

Ovo je i važan turistički grad koji ima međunarodni aerodrom, a autoputem je odlično povezan sa Bečom, Italijom i naravno Slovenijom od koje je udaljen tridesetak kilometara.

Park u centru – Klagenfurt

Zbog blizine granice, stanovnici pograničnih mesta svakodnevno prelaze iz Slovenije u Austriju i obrnuto, bilo da iz Slovenije idu u kupovinu po nešto što je jeftinije u Austriji, ili da iz Austrije skoknu na vikend u Sloveniju. 

Tako je, kažu, bilo i ranije u vreme stare Jugoslavije, samo što su tada Austrijanci mnogo češće prelazili granicu da bi u Sloveniji kupovali jeftin benzin. Danas je, međutim, taj benzin jeftiniji u Austriji.

Centar Klagenfurta je vrlo živahan

Ono što nenaviknutom odmah upada u oči je koliko je Klagenfurt čist i uredan. Centar grada je u oivičen gotovo pravilnim kvadratom i lako se obilazi pešice. Sve ulice i uličice koje su u tom starom delu grada uglavnom su pune prodavnica, restorana, kafića i turista.

Klagenfurt ima zaista lepu arhitekturu, kao uostalom i cela Austrija. Dominiraju zdanja iz perioda Habzburške monarhije, renesanse, ali ima i novih građevina uglavnom u staklu. Ipak, vidi se da se jako vodilo računa da se ne naruši izgled starog grada. 

 

Klagenfurt ili Celovec

Ovaj grad ima veliki značaj za slovenačko stanovništvo, koje je ovde živelo u velikom broju, a u jednom trenutku su čak bili u većini. U 19. veku neke od najznačajnijih ličnosti iz slovenačke kulture i istorije živele su i školovale se u ovom gradu, među kojima i pesnik France Prešeren i prvi mariborski biskup Anton Martin Slomšek.

Na slovenačkom Klagenfurt se zove Celovec. U gradu je štampano i izlazilo nekoliko listova na slovenačkom jeziku, među kojima i Slovenski glasnik, prvi magazin koji je štampan na slovenačkom. 

Arhitektura Klagenfurta

Broj Slovenaca i njihov uticaj značajno je opao početkom 20. veka, posebno do kraja Prvog svetskog rata. Vojska Kraljevine SHS zauzela je pred kraj rata Klagenfurt i okolna mesta, ali su se na kraju ipak povukli 1920. godine i vratili grad Austriji. Titova vojska je takođe zauzela i pokušala da pripoji ovaj grad 1945. godine, ali su savezničke snage predvođene britanskom komandom to sprečile.

Iako je Klagenfurt tokom Drugog svetskog rata bombardovan više od 40 puta, iako je potpuno srušeno više od 400 zgrada i oštećeno više od 1.000, stanovnici tog grada uspeli su da ga obnove i ponovo izgrade. 

Klagenfurt

Celovec je i danas centar slovenačke dijaspore, tu postoji i Konzulat Slovenije. U tom gradu je smešteno nekoliko visokih školskih ustanova na slovenačkom jeziku, gimnazija i viša trgovačka škola.

Kafa u Klagenfurtu

Što se tiče kafe, tu smo ostali pomalo rezervisani. Za razliku od Slovenije, i naravno Italije, gde je kafa skoro svuda bila odlična, u Klagenfurtu je bila više kao u Srbiji. Mada, ne radi se o kvalitetu kafe koju koriste, tu sigurno nema greške jer uglavnom je to Julius Meinl, nego o razvodnjenosti. Dosta se piju razne mlečne kafe i kafe sa topingom i šlagom, koje su po nama previše razblažene.

Macchiato je na primer više ličio na mali kapućino, nešto nalik našem izumu zvanom “produženi espresso” sa dodatkom pene. Umesto jedne doze espressa prave ga tako što kroz aparat propuste duplu količinu vode i zatim dodaju mlečnu penu, tako da je bio prilično razblažen. Probali smo na više mesta ali svuda smo dobili sličnu kafu.

Sladoled i kafa u Arcobaleno – Klagenfurt

Jedno mesto gde smo dobili to što smo i poručili, pravi espresso u pravoj dozi, bila je italijanska sladoledžinica Arcobaleno, u centru grada. Ne moramo ni da vam pominjemo da je sladoled takođe bio fenomenalan. 

Što se tiče cena, kafe su skoro duplo skuplje nego u Sloveniji, što smo i očekivali s obzirom na austrijski životni standard. Tako ćete macchiato u centru, na Nojer placu (Neuer Platz), platiti 2,40, dok je cappuccino 2,90 evra. 

Vorterze (Vrbsko) jezero

Ovo jezero ostavilo je najjači utisak na nas od cele posete Klagenfurtu. Nalazi se praktično na obodu grada Klagenfurta, samo nekoliko kilometara od centra. Sa dužinom 16,5 kilometara i širinom od 1,5 kilometara to je najveće jezero u celoj oblasti Koruške.

Iznad jezera uzdižu se Alpi i Karavanke koji se ogledaju u kristalno čistoj zeleno-plavoj vodi i čine zaista spektakularan prizor. Voda na jezeru preko leta zagreje se i preko 25 stepeni i to je najtoplije jezero na Alpima. Vorterze je veoma popularna turistička destinacija i omiljeno mesto za kupanje stanovnika Klagenfurta i ovog dela Austrije.

Vorterze (Vrbsko) jezero

Ovu oblast i jezero u Austriji često zovu i “austrijski Montekarlo” ili “austrijska rivijera”. Mnogi bogatiji Austrijanci imaju tu svoje vile u koje dolaze da provode odmor, leti da uživaju u toploj mediteranskoj klimi, a zimi da u zimskim sportovima i prelepoj prirodi. Ta tradicija postoji još od 19. veka, kada su tu svoje vile gradili pripadnici plemstva iz Beča i drugih delova Austrije. 

Preko zime okolina jezera prekrivena je snegom, a kažu da se svakih desetak godina voda zaledi tako da tada postaje glavno mesto za klizanje i zimske vragolije na ledu. Zbog čiste vode jezero je bogato ribom, u šta smo se uverili, a najviše ima štuke.

Pogled s puta na Vrbsko jezero

Vorterze jezero pruža turistima veliki izbor sportskih aktivnosti, od jedrenja, surfovanja na vodi, skijanja na vodi, do ronjenja i parasejlinga. Takođe možete da iznajmite čamac ili brod, postoje i škole jedrenja i surfovanja. Ali ako ste došli samo da se odmorite, plivate i uživate u prirodi, nećete biti razočarani. Jezero ima najveću jezersku plažu u Evropi, a postoji čak i plaža za one malo slobodnije – nudiste.

Voda na Vorterze jezeru je vrlo čista

Ako imate novca i vremena i želite da malo promenite mesto na kojem obično letujete, mi vam toplo preporučujemo da posetite Vorterze jezero i Korušku. Naravno, imajte na umu da cene ovde nisu baš za prosečan srpski džep. Austrijanci promovišu turističku ponudu na jezeru i u Koruškoj pre svega stavljajući u prvi plan kvalitet ponude, a kvalitet ima uvek visoku cenu. Ali to zaista jeste odlično mesto pre svega za porodični turizam.

Klagenfurt je lep grad na samo nekoliko minuta vožnje od jezera. Tu ćete, takođe imati dobar izbor restorana, prodavnica, kafića i svega ostalog što bi moglo da vam zatreba. Cene u restoranima su vrlo pristojne, rekli bismo da je čak jeftinije nego u nekim poznatim restoranima u Beogradu. Ovaj kratak boravak u Klagenfurtu i Koruškoj uverio nas je da je Austrija pre svega jako lepa zemlja koja uvek ima neko iznenađenje da vam ponudi. Idite i otkrijte vaše!