Kafomanija

Sve o kafi

Vesti

Prvi espreso u svemiru!

Astronautkinja Samanta Kristoforeti prva je osoba koja je popila pravi espreso u svemiru. Italijanska naučnica, koja radi za Evropsku svemirsku agenciju, konačno je mogla da uživa u pravoj kafi dok sa 400 kilometara iznad nas kroz prozor Međunarodne svemirske stanice posmatra Zemlju.

Ispijanje prave kafe u svemiru do sada je bilo neizvodljivo za astronaute, zbog bestežinskog stanja u kojem borave. Osim toga, prolivanje bilo kakve tečnosti u Međunarodnoj svemirskoj stanici može da predstavlja ozbiljan problem zbog mogućnosti da se astronauti zaraze.

Najveći italijanski proizvođač kafe Lavaca (Lavazza) prošle godine predstavio je specijalan aparat za espreso koji je napravljen samo za potrebe astronauta u svemirskoj stanici.

Aparat ISSpresso (ISS je skraćenica za Međunarodnu svemirsku stanicu) konačno je stigao, a ne čudi da se tome najviše obradovala Italijanka Kristoforeti. Italijanski astronauti su i ranije tvrdili da im na svemirskoj stanici najviše nedostaje dobar espreso.

Svemirska Lavazza
Svemirska Lavazza

Osim što je dizajniranje i izrada aparata bio pravi izazov za inženjere, oni su morali da reše još jedan problem. Trebalo je napraviti odgovarajuću šoljicu za kafu koja bi omogućila da espreso može da se pije i u bestežinskim uslovima a da se kafa ne prospe.

Iako nama takve stvari deluju trivijalno, za uslove u kojima žive i rade naučnici stotine kilometara iznad naše planete neophodno je detaljno sve osmisliti, jer svaka greška može skupo da košta.

Rešenje je nađeno u specijalnim šoljicama odštampanim na 3D printerima. Za ovo su korišćeni i posebni materijali. Ovakve šoljice omogućavaju da se kafa bezbedno popije.

Svemirska šoljica (M. Meyer, IRPI)
Svemirska šoljica (M. Meyer, IRPI)

Znamo, međutim, da ukus kafe u velikoj meri zavisi i od njenog mirisa, koji je u bestežinskom stanju teško osetiti. Ipak, sudeći po fotografijama koje je ovih dana poslala Kristoforeti, izgleda da je ona vrlo zadovoljna. Salute!