Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Poznati u reklamama za kafu

Kao što je slučaj i u našim TV reklamama u kojima sve češće viđamo slavne domaće glumce kako hvale određene proizvode, tako i holivudski glumci godinama zarađuju ogromne sume novca ne samo od uloga nego i od reklamiranja svega i svačega.

Jedno od najvećih tržišta je Japan, za čije potrebe svetske filmske zvezde pijuckaju kafu ili viski, voze automobile, kupaju se u kadi, stavljaju ruž za usne, obijaju sef pun sladoleda, žvaću kobasice, pokazuju zadnjicu u farmerkama…

Ako se pitate zašto renomirani holivudski glumci uopšte imaju potrebe da snimaju reklame, i to često za strana tržišta, najbolje objašnjenje je svojevremeno dao pokojni glumac Denis Hoper.

„Kad bih mogao da snimim po jednu reklamu godišnje, mogao bih da se penzionišem“, rekao je jednom prilikom Hoper, koji se igrao sa gumenom patkicom u kadi u reklami za japanskog proizvođača soli za kupanje.

Pored raznih proizvoda koje reklamiraju, slavni se ipak najčešće pojavljuju u TV reklamama za kafu. Proizvođači kafe, i aparata za kafu, izdvajaju poveće svote novca kako bi namamile svetski poznate glumce da se dive božanstvenom ukusu i neodoljivom mirisu kafe, pa i savršenoj peni od mleka u vrhunskom kapućinu koji sada možete napraviti i u svom domu.

Da li je kafa zaista ukusnija ako je piju slavni?

Jeste, u slučaju da verujete da je kafa sigurno kvalitetna čim je reklamiraju filmske zvezde. Pa ne bi svi ti glumci tek tako prodavali svoje ime radi nečeg što ne valja, zar ne? A možda oni tu kafu piju i kod kuće?

Odgovore na ta pitanja verovatno nikad nećemo saznati. Neke od tih kafa nećemo ni moći da probamo jer ih na našem tržištu nema, a neke druge su pak toliko skupe da je sasvim moguće da vam se više isplati da ih degustirate – u kafiću.

Bilo kako bilo, da li zvezde piju ili ne piju kafe koje reklamiraju nije toliko ni važno ako znamo koliko su zaradile od tih TV reklama u kojima se pojavljuju. Za toliki novac bi verovatno reklamirale bilo šta.

Najskuplji espreso

Džulija Roberts je za pojavljivanje od 45 sekundi u reklami u kojoj čak nije morala ništa ni da govori, dobila više od milion dolara. Poređenja radi, za glavnu ulogu u filmu „Erin Brokovič“, za koju je dobila Oskara, zaradila je 20 miliona dolara. Računica je jasna – reklame omogućuju odličnu zaradu a ne zahtevaju mnogo truda.

Oskarovac Met Dejmon je od TV reklame za Nespreso zaradio čak 3 miliona dolara. Pošto njegova uloga u toj reklami traje samo 20 sekundi, to znači da je za svaku sekundu dobio po 150.000 dolara. Takvu ponudu bi malo ko odbio, pa makar ne voleo kafu.

Najređu i najskuplju kafu na planeti reklamira niko drugi do oskarovac Džek Nikolson. U reklami za „kopi luak“ – u prevodu kafa iz izmeta azijske cibetke palmašice – Nikolson pije kafu i divi se njenom mirisu. Kafa od cibetke potiče iz Indonezije, a za pola kilograma te kafe treba izdvojiti oko 600 dolara. Nas ipak najviše zanima koliko je Nikolson bio plaćen da je popije.

Evo još nekoliko slavnih holivudskih glumaca koji nisu odoleli kafi, ili novcu za reklamu: Džordž Kluni, Džon Malkovič, Al Paćino, Bred Pit, Tomi Li Džouns, Skarlet Johanson, Dastin Hofman, Pol Njumen, Arnold Švarceneger, Brus Vilis, Penelopa Krus. Pevačica Maraja Keri i teniski šampion Rodžer Federer takođe se pridružuju ovoj odabranoj grupi.

Koje je vaše mišljenje o slavnima koji se pojavljuju u reklamama? Da li to šteti njihovom ugledu i imidžu? Koja se reklama vama najviše dopala? Možete nam ostaviti komentar ispod ovog teksta.