Kafomanija

Sve o kafi

Blog

Popodnevna dremka uz kafu

Ako ste se pitali šta je bolje od popodnevne dremke koja vas okrepi i odmori vaš organizam, evo odgovora – dremka na brzinu posle šoljice kafe.

Često nam se u toku dana događa da se osećamo pospano i nemamo dovoljno energije da nastavimo sa radom. Mnogi od nas praktikuju spavanje i odmor u toku dana, obično u popodnevnim satima, dok drugi pokušavaju da krizu prebrode još jednom velikom šoljom jake kafe.

Možda će vas iznenaditi preporuka da probate da odremate odmah pošto ste popili šolju svoje omiljene kafe, ali naučnici upravo to predlažu. Evo njihovog objašnjenja.

Kad kafa nije dovoljna (Flickr/Greg Hirson)
Kad kafa nije dovoljna (Flickr/Greg Hirson)

Iako s pravom postoji uverenje da kofein podiže budnost organizma, da bi kofein počeo da deluje u organizmu potrebno je bar dvadesetak minuta ili pola sata.

Istraživači sa Univerziteta Lafboro u Velikoj Britaniji predlažu da upravo taj kratak period do početka delovanja kofeina iskoristite da na brzinu odspavate i time osvežite svoj organizam.

Oni su u svojim istraživanjima došli do zanimljivih rezultata prema kojima su ispitanici koji bi odmah posle popijene kafe spavali 15-ak minuta pravili daleko manje grešaka u saobraćaju na simulatoru vožnje od onih koji bi samo popili kafu, ili samo odspavali bez popijene kafe.

Njima kafa nije neophodna (Flickr/Dirlei Dionisio)
Njima kafa nije neophodna (Flickr/Dirlei Dionisio)

Rezultati ispitanika koji su popili kafu pa se odmorili na 15 minuta bili su bolji čak i kod onih koji nisu uspeli da se uspavaju u tako kratkom vremenu, već su se samo odmarali ležeći.

Do sličnih rezultata došla su još ranije i trojica japanskih naučnika, koji su to objavili u stručnom časopisu „Klinička neurofiziologija“ (Clinical Neurophysiology).

Kako najefikasnije osvežiti organizam

Evo nekoliko saveta kako da na brzinu odremate i da se nakon toga probudite odmorni i puni energije.

Kada se osetite umorno, prvo popijte kafu. Važno je da kafu ne gustirate, nego da je popijete brzo kako ne biste dali vremena kofeinu da počne da deluje. Teoretski nije neophodno da to bude kafa. Možete to praktikovati i sa crnim čajem ili kokakolom, ali je sadržaj kofeina u ovim pićima manji pa je time i efekat buđenja organizma slabiji.

Može i na klupi
Može i na klupi (Flickr/Matt Zhang)

Ukoliko ne volite da ispijete veću količinu kafe odjednom, možda možete da probate sa espresom ili ledenom kafom, ako vam više prijaju.

Odmah pošto ste popili kafu, pokušajte da zaspite. Ne brinite ukoliko vam san beži i ne polazi vam za rukom da se uspavate. Istraživanja su pokazala da je i stanje polusna ili samo mirno ležanje i odmaranje takođe dobro.

Konačno, pokušajte da, ukoliko zaspite, to ne potraje duže od oko 20 minuta, kako ne biste utonuli u dubok san. Cilj je da se probudite odmah pošto kofein počne da deluje.

Vreme je za buđenje (Flickr/e-ta-i)
Vreme je za buđenje (Flickr/e-ta-i)

Kofeinu je obično potrebno otprilike 20 minuta da kroz vaš krvotok dospe do mozga i time podigne budnost vašeg organizma.

Ukoliko je vaš sistem popodnevne dremke već oproban metod koji daje rezultate, onda naravno ostanite pri tome. Ali ukoliko se i nakon dremanja budite umorni i pospani, probate ovaj metod i javite nam rezultate.

U svakom slučaju – lepi snovi.