Kafomanija

Sve o kafi

Vesti

Održan prvi beogradski festival kafe – CoffeeFest 2014

U petak i subotu, 26. i 27. septembra, na beogradskom Ušću održan je festival kafe (CoffeeFest 2014). To je prvi festival tog tipa koji je održan kod nas. Bila je to prilika za domaće i strane proizvođače kafe da se bolje predstave potrošačima u Srbiji, dok je za nas ljubitelje kafe to bio povod da isprobamo različite vrste kafe koje možda nemamo često mogućnosti da probamo.

Posetioci su po simbličnoj ceni karte od 100 dinara imali priliku da degustiraju kafe svih izlagača, među kojima je bilo i nekoliko lokalnih kafića i pržionica. Osim kafe, posetioci su mogli da probaju i čajeve, učestvuju u nagradnim igrama koje su organizovali neki od učesnika ili uživaju u dobrom sladoledu.

Ono što se nama najviše dopalo bila je demonstracija pripremanja turske (grčke) kafe koju je posetiocima predstavio grčki barista Stavros Lamprinidis. Demonstrirajući svoju veštinu, on je zaista pokazao koliko pažnje posvećuje svakom detalju, od izbora kafe do mlevenja i konačne pripreme i serviranja. Osim toga, gosti festivala mogli su da mu postavljaju pitanja, na koja je grčki barista, rado odgovarao.

Stavros Lamprinidis CoffeeFest 2014
Stavros Lamprinidis u akciji

Na festivalu su, osim dva najveća domaća brenda (Doncafè i Grand kafa), bili prisutni Hauzbrand (Hausbrandt), Neskafe (Nescafé), Kafe Molinari (Caffè Molinari), Barkafe (Barcaffè) i drugi.

Većina izlagača veliku pažnju poklonila je predstavljanju kafe-aparata na kapsule. Pošto je to trend koji je poslednjih nekoliko godina vrlo prisutan u svetu, ne čudi što su proizvođači bili zainteresovani da iskoriste festival kao dobru priliku da na srpskom tržištu pokušaju da popularizuju ovakav način kupovine i pripremanja kafe.

CoffeeFest (2)
Na jednom od štandova – festival kafe

Iako većina upotrebu aparata na kapsule vezuje za kancelarijske prostore, manji aparati itekako imaju primenu u kućnim uslovima. Probali smo espresso iz nekoliko ovih aparata različitih proizvođača i kafa je uglavnom imala sasvim zadovoljavajući ukus, koji je često bio bolji nego u pojedinim kafićima, jer osoblje ne ume da iskoristi prednosti dobrog mlina i prave mašine za espresso.

Bialetti
Bialetti za pravu italijansku kafu kod kuće

Primetno je, međutim, da među izlagačima na festivalu kafe nije bilo nekih od najzvučnijih imena (Illy, Lavazza, Julius Meinl, Segafredo, Caffè Vergnano…). To su kompanije koje su inače prisute na tržištu kafe u Srbiji. Ne mislimo da festival zbog toga nije bio uspešan, ali bismo svakako voleli da smo bili u prilici da vidimo više izlagača i isprobamo više novih proizvoda.

Možda su neki od posetilaca očekivali više, ali mislimo da treba imati u vidu da je ovo ipak bio prvi festival kafe kod nas. Ovakva manifestacija može samo da koristi nama kafopijama i zbog toga navijamo da postane tradicionalna.