Pečenje kafe

Iako pripremanje kafe danas uglavnom znači kupovinu unapred samlevene i vakumirane kafe od koje se zatim sprema napitak, neki ljubitelji vole da kupe sirova zrna kafe i da ih sami ispeku i samelju pre upotrebe, kako bi kafa bila što svežija.

Industrijsko pečenje kafe obavlja se u velikim mašinama koje su u stanju da obrade ogromne količine kafe u zrnu. Način pečenja kafe i temperatura do koje se peče zrno kafe bitno utiče na finalni proizvod, odnosno na ukus kafe. Lokalne pržionice kafe imaju svoju recepturu i za savladavanje procesa pečenja potrebno je vreme i iskustvo.

Različito pečena zrna kafe
Različito pečena zrna kafe

Geografsko poreklo kafe takođe određuje na kojoj temperaturi će se kafa peći. Postoje svetlije i tamnije pečene kafe, odnosno slabije ili više pečene. Zrno kafe tokom procesa pečenja dva puta pucketa, slično kao kokice u toku kokanja. Prvo pucanje zrna dešava se na temperaturi od 200 do 202 stepena i to je početna faza u dobijanju slabije pečene kafe. Drugi put zrno kafe pucketa na temperaturi od 224 do 226 stepeni i to je temperatura na kojoj počinje pečenje tamnije kafe. Između prvog i drugog pucketanja, kafa oslobađa gasove koje mi prepoznajemo kao fin i aromatičan miris.

Nivo kofeina u kafi zavisi i od načina pečenja kafe. Što je kafa više pečena, to je procenat kofeina manji, i obrnuto. Uzima se da slabije pečene kafe imaju 1,37 odsto kofeina, dok one tamnije imaju 1,31 odsto.

Pečenje kafe
Prženje kafe

Pretpostavka da što je zrno kafe tamnije to znači da je kafa više pečena ne mora da bude tačna, jer kafa takođe menja boju u tamniju ako duže stoji nakon pečenja. To znači da tamna boja zrna ne mora da potiče od dužeg pečenja ili pečenja na jačoj temperaturi, nego i od dužeg stajanja nakon tog procesa.

Svetlije kafe, one koje su manje pečene, imaju bogatiju aromu jer u sebi zadržavaju više originalne ukuse koje si formiraju u zavisnosti od tla i klimatskih uslova. Originalni ukusi kod tamnije ili više pečene kafe slabije su izraženi i oni su postepeno pretvoreni u aromu koja je nastala kao posledica samog procesa pečenja tako da je ponekad teško utvditi druge note.

Kafa u zrnu smatra se svežom do mesec dana od trenutka kada je ispečena. Ovo se ne odnosi na kafe koje kupujemo zapakovane u prodavnici, jer su one vakumirane kako bi se sprečio proces oksidacije, pa prodavci na pakovanjima označavaju datum do kada se kafa može upotrebiti.

Photo1 by tonx/CC BY
Phot 2 by kris krüg/CC BY

Ostavite komentar: