Turska kafa

Turska kafa ili kako se još kod nas zove domaća kafa. U Grčkoj je još zovu grčka kafa, zbog poznatog animoziteta između dva naroda, u Bosni je, opet, zovu bosanska. Ova kafa, osim u Turskoj, najviše se pije na Balkanu. Za pripremu je potrebna džezva (lonče napravljeno specijalno za kuvanje kafe) i mlevena kafa, obično mešavina robuste i arabike. Najbolji ukus ima ukoliko je kafa samlevene neposredno pre kuvanja, zbog čega je ranije skoro svako domaćinstvo imalo ručne mlinove.

Domaća kafa
Turska kafa

Za ovu vrstu pripreme kafe potrebno je mlin podesiti na vrlo fino mlevenje. Proces pripremanja je jednostavan: u džezvu se sipa onoliko vode koliko se šoljica kafe želi napraviti, zatim se džezva skine sa vatre u trenutku ključanja vode, malo ključale vode se sipa u šoljice, zatim se u džezvu dodaje kafa (obično jedna puna kašičica po šoljici, ali može i dve za jaču kafu), zatim se promeša i vrati na vatru na još nekoliko sekundi da još jednom proključa.

Potom se voda iz šoljica vraća u džezvu sa proključalom kafom i sipa. Neki ljubitelji ove kafe vole da kafa u džezvi proključa dva ili tri puta pre nego što je sipaju. U kafu se, po želji, dodaje šećer. Po tradiciji, u Bosni i Turskoj se pije dosta slatka kafa, po dve kašičice šećera na šoljicu, ali to zavisi od ukusa.

Photo Credit: c_pichler via Compfight cc

Ostavite komentar: