Instant kafa

Instant kafa na našim prostorima poslednjih decenija postaje sve popularnija u kućnoj pripremi. Ova vrsta kafe, koju još zovemo i kafa u prahu, priprema se još jednostavnije od turske. Potrebno je samo zagrejati vodu, ali ne do trenutka ključanje nego nešto ispod toga, i zatim sipati u šolju sa jednom ili dve kašičice instant kafe i promešati. Neki ljubitelji ove kafe koriste umesto vode mleko, ili dodaju mleko na kraju pripreme.

Photo from Flickr by Pete
Instant kafa

Instant kafa dobija se tako što se, nakon prženja i mlevena kafe u zrnu, samlevena kafa rastvara u vodi. Taj proces zove se ekstrakcija. Nakon toga ova kafa se suši smrzavanjem ili raspršivanjem. Češće se koristi metoda smrzavanja, jer se time dobija kvalitetnija instant kafa. Nakon sušenja, kafa u prahu ili granulama se pakuje u kutije, nakon čega je spremna za upotrebu.

U poslednjih desetak godina kod nas na tržištu pojavio se veliki broj proizvođača instant kafe. Većina njih nude i već pripremljena pakovanja u kesici sa mlekom i šećerom ili različitim dodacima. To su popularne dva u jedan, tri u jedan i druge verzije instant kafe. Kod nas je takođe uobičajeno da se za instant kafu kao sinonim koristi „nes kafa“, jer je to dugo bio jedini proizvođač te kafe na našem tržištu. Danas većina domaćih proizvođača ima u ponudi instant kafe.

Photo Credit: comedy_nose via Compfight cc

Ostavite komentar: