Espresso

Espresso je najsloženiji način pripreme kafe koji podrazumeva posedovanje odgovarajuće opreme. Espresso kafa ima najbogatiju aromu jer se radi o procesu pripreme tokom kojeg se iz kafe oslobađa najveća koncentracija hemikalija i aroma. U pripremi se koristi najkvalitetnija arabika, a nije neuobičajeno da se pravi mešavina arabike i robuste, s tim što je procenat robuste uvek manji.

Savršen espresso
Espresso

Espresso je moguće pripremiti jedino u odgovarajućim aparatima za espresso, koji su, čak i za kućne potrebe, prilično skupi. Kada se tome doda da je za dobar espresso od veće važnosti od samog aparata dobar mlin za kafu, koji neretko košta koliko i sam aparat ili više, onda je jasno zašto se ljudi u našim uslovima radije opredeljuju da espresso piju u kafićima i restoranima, a da kod kuće uživaju u nekoj drugoj vrsti kafe.

Espresso aparati moraju da zadovolje standarde kada je u pitanju temperatura vode i pritisak pod kojim voda prolazi kroz kafu u trenutku ekstrakcije. Kod nas često vlada pogrešna pretpostavka da je espresso posebna vrsta zrna kafe, ili mlevene kafe. Espresso može da se napravi od bilo koje vrste kafe. Na jugu Italije, na primer, popularnije su prepečenije mešavine koje sadrže u sebi robustu, dok se na severu te zemlje radije piju svetlije kafe sa većim procentom arabike.

Photo by Desmond Talkington/CC BY

Ostavite komentar: