Načini pripremanja kafe

Pripremanje kafe odvija se u više faza i može se obaviti na različite načine. Oni što je zajedničko svim načinima pravljenja kafe je korišćenje pečenog zrna kafe, koje se mora samleti i zatim pomešati najčešće sa vrućom vodom. Kafa se obično priprema neposredno pre ispijanja, kako bi bila sveža. Iako pripremanje kafe danas uglavnom znači kupovinu unapred samlevene i vakumirane kafe od koje se zatim sprema napitak, neki sladokusci vole da kupe sirovu kafu u zrnu, da je sami ispeku i samelju pre upotrebe, kako bi kafa bila što svežija i ukusnija.

Ne postoji dobar ili loš način za pripremanje kafe jer je to stvar ukusa, ali za mnoge ljubitelje ovog napitka sama priprema predstavlja ritual i uvod u opuštajući i uživajući doživljaj ispijanja kafe. Ipak, neka pravila moraju da se poštuju ukoliko želimo da dobijemo dobar ukus.

Najčešći načini pripremanja kafe su:

  1. Turska kafa
  2. Instant kafa
  3. Espresso kafa
  4. Filter kafa
  5. Moka express
  6. Francuska presa
Sprave za kafu
Aparati za kafu

Svaki od ovih načina ima svoje osobenosti, a ukus kafe je potpuno drugačiji. Ako neki od ovih načina pripremanja kafa niste isprobali, preporučujemo Vam da probate, možda se prijatno iznenadite. Ne morate, na primer, da kupite moku express ili francusku presu da biste uživali u takvoj kafi. Sada u Beogradu ima nekoliko specijalizovanih kafeterija u kojima je moguće naručiti svaku od ovih kafa. To je možda ujedno i prilika da probate nešto novo i mi vas ohrabrujemo da to učinite.

Photo Credit: Lotzman Katzman via Compfight cc

Ostavite komentar: