Mlevenje kafe

Ovaj deo je takođe vrlo važan u procesu pripremanja kafe zbog toga što sam način mlevenja zavisi i od načina na koji će kafa biti pripremljena. Drugim rečima, drugačije se melje zrno kafe za espresso nego za filter ili tursku kafu. Postoje i različite vrste mlinova za kafu, sa različitim oblikom i položajem sečiva, koje se opet pravi od različitih materijala (nerđajući čelik, keramika, akrilik…).

Mlin za kafu
Ručni mlin za kafu

Lošiji mlin za kafu ima sečiva koja zapravo lome na komadiće zrno kafe tokom mlevenja. Kafa koja se dobija mlevenjem u takvim mlinovima nije pogodna za espresso, zbog toga što se ne dobija kafa ujednačene granulacije, ali se zato mogu koristiti za druge načine pripremanja kafa, poput turske. Takav je uglavnom svaki mali kućni mlin za kafu, koji se može povoljno kupiti u većini prodavnica kuhinjskih aparata.

Za espresso, međutim, potreban je mlin za kafu koji ima sečiva koja naležu jedan na drugi i seku kafu sa velikom preciznošću, umesto da je lome. Takvi mlinovi se daleko manje zagrevaju pri obradi kafe i postižu odličnu ujednačenost mlevenja, što je ključ za dobar espresso. Ono što je mana ovih mlinova za kafu je njihova cena ali, s druge strane imaju bolji kvalitet i životni vek.

Ove mlinove potrebno je povremeno štelovati, kako bi se zadržao potrebni kvalitet mlevenja. Koriste se uglavnom u komercijalne svrhe, u kafeima i restoranima, ali mogu se koristiti i za kućnu upotrebu.

Photo Credit: Glamhag via Compfight cc

Ostavite komentar: