Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Najbolje filmske scene sa kafom

Kafa je za većinu nas kafopija nezaobilazni napitak u kojem svakodnevno uživamo. Zbog toga je sasvim prirodno što se vrlo često može videti u kadrovima mnogih filmova. Bilo da je u pitanju scena sa ulice, u kancelariji, u prirodi ili u avionu, kafa je uvek tu. Postoje, međutim, i pojedine scene iz velikih filmova koje ćemo upamtiti možda baš zbog toga što se u njima pominje kafa, zbog načina na koji neki naš omiljeni glumac pije kafu ili zato što je scena upravo zbog toga upečatljivija. Evo nekih naših omiljenih filmskih scena sa kafom. Izabrali smo nekoliko najzanimljivijih kadrova, a vi nam u komentarima možete napisati koje su vaše najdraže scene sa kafom. 

KAFA I CIGARETE (Coffee and Cigarettes)

Ovaj film Džima Džarmuša zapravo je ceo sastavljen iz zanimljivih scena u kojima protagonisti objašnjavaju šta za njih znače kafa i cigarete. Praktično, svaka scena iz filma potpada pod ono čime se bavimo u ovom tekstu, tako da bismo mogli da uzmemo bilo koju. Mi smo se odlučili za onu u kojoj Igi Pop i Tom Vejts sede u kafiću i ispijaju bokal kafe, dok na stolu stoji nečija zaboravljena kutija cigareta. Pošto su obojica bili prestali da puše, spontano odlučuju da sada mogu slobodno da zapale po jednu uz kafu, jer ionako mogu da ostave pušenje kad hoće, a kafa ide najbolje uz cigarete.

DEŽURNI KRIVCI (The Usual Suspects)

Ovo je, kao i prethodni, takođe jedan od kultnih filmova u novijoj američkoj kinematografiji. Ko još nije čuo za priču o Kajzeru Sozeu, beskrupuloznom ubici i mafijašu koji je uspeo da ubedi ceo svet da je ubijen? Samo ne policijskog detektiva Dejva Kudžana, kojeg u filmu igra Čez Palminteri. U završnoj sceni, inspektor Dejv zamišljeno sedi na stolu u kancelariji, sa šoljom kafe u ruci, i gleda na zidu u isečke iz novina i dosijea i zatim u trenutku shvata da je prevaren. Priča koju mu je ispričao Lajavi Rodžer Kint, za čiju ulogu je Kevin Spejsi dobio Oskara, cela je izmišljena. Šolja ispada iz inspektorovih i lomi se u komade.

PETPARAČKE PRIČE (Pulp Fiction)

Scena u kojoj Vinston Vulf (Harvi Kajtel) dolazi u kuću Džimija Dimika (Kventin Tarantino) gde ga u krvavoj odeći čekaju Džuls (Semjuel L. Džekson) i Vinsent (Džon Travolta). Kajtel, koji igra čistača – nekog ko obavlja prljave poslove za mafiju, dolazi po pozivu jer treba da im pomogne da se reše tela jedne žrtve i odmah ostavlja utisak profesionalca koji zna kako da organizuje posao. Dok razgleda šta je potrebno uraditi, gospodin Vulf moli za šolju kafe „sa mnogo šlaga i puno šećera“.  Kasnije, dok objašnjava šta i kako treba uraditi, gospodin Vulf to radi sa stilom, sa šoljom „gurmanske kafe“ u ruci.

VRELINA (Heat)

Mnogima je iznenanađujuće, ali ovo je prvi film u kojem su u istoj sceni igrali zajedno Al Paćino i Robert de Niro, po mnogima dva najbolja holivudska glumca današnjice. Naravno, jedan je morao da bude dobar momak, a drugi loš. Film će ostati upamćen i po sceni u restoranu u kojoj se uz kafu upoznaju poručnik Vinsent Hana (Al Paćino) i  kriminalac visokog ranga Nil Mekoli (Robert de Niro). Iskren razgovor, koji je više ličio na priču uz kafu dvojice prijatelja nego na susret dvojice ljudi sa suprotnih strana zakona, jedna je od najboljih scena ovog filma.

DORUČAK KOD TIFANIJA (Breakfast at Tiffany’s)

Ne bi bilo pravedno zaključiti ovaj spisak filomva a da se u njemu ne nađe jedna od najvećih ženskih ikona Holivuda – Odri Hepbern. Ovaj film jedan je od onih koji nikada ne zastarevaju, a njena gluma prosto nosi celu radnju filma. Scena kojom počinje ovo ostvarenje svakako zaslužuje da se nađe na ovoj listi. To je scena u kojoj Odri Hepbern izlazi iz taksija i staje ispred izloga zlatare “Tifani”, i dok razgleda skupoceni nakit, vadi iz torbice kafu za poneti i kroasan, koji umače u kafu. A zatim junakinja polako odlazi niz ulicu.