Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Kuvajte sa kafom

Kafa uz doručak ili ručak danas i nije tako neobična kombinacija. Ali, šta mislite o kafi kao prelivu ili začinu u vašem ručku ili  večeri?

Kafa se odavno koristi kao dodatak desertima (jel’ to neko pomenuo tiramisu?), ali u kompaniji Nestle imaju novu ideju: Zašto ne bismo kafu mogli da koristimo kao dodatak jelima koje svakodnevno spremamo za ručak ili večeru?

Upravo s tim ciljem Nespresso je pokrenuo program koji zovu Akademija za kuvare na kojem šefove kuhinja obučavaju kako svoja jela mogu da obogate dodavenjem kafe. Akademija postoji već pet godina i za to vreme kroz nju je prošlo više od 400 kuvara, među kojima i neki vrlo poznati u svetu.

(Flickr/Luigi Anzivino)
(Flickr/Luigi Anzivino)

Jedan od organizatora kuvarske akademije, Eduard Tomas iz kompanije Nespresso, kaže za list Nešnel (thenational.ae) iz Emirata da je, ako pogledamo kroz istoriju, kafa uvek bila deo kuhinje.

„Upotreba kafe u jelima možda zvuči iznenađujuće, ali rezultati su odlični. Želimo da obučimo vrhunske kuvare koji će prvo shvatiti velike mogućnosti koje nam kafa pruža i koji će to primeniti u svojoj kuhinji“, kaže Tomas.

Tokom trajanja obuke stručnjaci iz Nespresa prvo podučvaju kuvare o svemu što bi trebalo da znaju o kafi: počev od pravljenja razlika u kvalitetu kafe, do pripravljanja i kombinovanja sa drugim sastojcima u hrani.

(Flickr/Aleksandr Slyadnev)
(Flickr/Aleksandr Slyadnev)

Šef kuhinje Svetskog trgovinskog centra u Dubaiju, Nemac Herald Oberender, koji je prošle godine i sam pohađao kurs, kaže da je dosta naučio o kafi.

„Naučili smo kako da kombinujemo kafu sa našim kulinarskim veštinama. Ne smete imati predrasude kada kuvate jela sa kafom. Nespresso kafu možete mešati sa poslasticama kao što je tiramisu, ali je takođe možete koristiti i za prelive u glavnim jelima“, smatra Oberender.

On kaže da sada koristi kafu u pripremi mnogih jela u prestižnom restoranu koji vodi, posebno u prelivima za pečeno meso i pravljenju marinade za ribu. Oberender tvrdi da kafa može uspešno da zameni upotrebu soli i bibera u pojedinim specijalitetima.

„Koristimo blagu kafu za slatkiše, jer ne želimo da ukus kafe nadjača glavni ukus deserta. Ali, kada pripremamo jela od mesa, onda koristimo jaču kafu jer daje dodatnu aromu“, kaže Oberender i dodaje da od jačih mešavina najviše voli kafu Bukeela iz Etiopije.

Osnovna pravila ipak postoje

Predavači na ovoj neobičnoj Akademiji za kuvare kažu da, iako kafa može da se koristi kao dodatak u gotovo svim jelima, neka pravila moraju da se poštuju.

(Flickr/Thomas)
(Flickr/Thomas)

Jedno od osnovnih pravila je da se mora voditi računa o svežini kafe. Kafa veoma brzo gubi na svežini u kontaktu sa kiseonikom iz vazduha, zbog čega gubi svoje osobine i specifične arome. Zbog toga je za pripremu jela potrebno uvek imati svežu kafu.

Postoje i određena pravila mešanja kafe i hrane. Tako se na primer robusta, kafa koja se uglavnom prodaje kod nas u vidu raznih mešavina za tursku kafu, dobro slaže za mesom, dok se blaža kafa, poput arabike, bolje kombinuje u kolačima.

Evo nekih preporuka iz Nespresso Akademije za kuvare:

  • Probajte kafu u marinadi za meso. Probajte je i kao dodatak za supe, jela od pirinča. Možete upotrebiti skuvanu kafu kao dodatak vodi u kojoj kuvate testenine ili pirinač.
  • Kafa se može koristiti kao već skuvana, ali i i kao sveže samlevena. Skuvana kafa obično se koristi kao dodatak u supama i sosevima, a može se koristiti i za preliv poslastica, dok se mlevena može koristiti u mešavini začina za salatu ili marinade.
  • Pre nego što je upotrebite u hranu, kafu prvo skuvajte i probajte da biste se upoznali sa njenim ukusom i aromama, kako biste bili sigurni u svoj izbor. Ne treba mešati nežnu kafu sa voćnom aromom sa biftekom, kao što ne želite jaku aromu robuste u vašem tiramisuu.

Ako je neko od vas imao „hrabrosti“ da proba neku od ovih kombinacija sa kafom, pošaljite nam komentar da vidimo kakva su iskustva.