Kafomanija

Sve o kafi

Blog

Kokteli sa kafom

Kafa ne mora da se pije samo kao napitak, već se odlično uklapa kao sastojak u mnogim koktelima. Neki od njih su prilično jednostavni i možete ih napraviti sami kod kuće, dok je druge možda ipak bolje probati tamo gde znate da su barmeni dobri.

Kokteli sa kafom prave se s alkoholom ili bez. Osim s različitim vrstama alkohola i likera, kafa se dobro slaže sa voćem, čokoladom, mlekom i različitim sirupima. Evo nekih predloga koje smo pronašli za vas.

IRSKA KAFA

Iako je od svih koktela na ovom spisku najmanje egzotična, irska kafa svakako je jedan od najpoznatijih koktela sa kafom. Ovo piće nastalo je 1940-ih godina u Irskoj, da bi posle Drugog svetskog rata popularnost steklo u SAD. Spada u takozvane zimske koktele.

Sastojci:

50 ml umućene slatke pavlake

2 kašičice braon šećera

50 ml viskija (po mogućstvu irskog)

150 do 200 ml sveže skuvane crne (filter) kafe

oraščić

 

Irska kafa (Flickr/amy_buthod)
Irska kafa  (Flickr/amy_buthod)

Priprema:

Pre pripreme važno je zagrejati staklenu čašu u kojoj će koktel biti poslužen. Najjednostavnije je sipati vruću vodu u čašu i ostaviti kratko da odstoji da se čaša zagreje. Zatim ispraznite vodu i dodajte šećer u čašu. Nakon toga dodajte viski, pa sipajte kafu i dobro promešajte kako bi se šećer rastopio. Na kraju dodajte šlag koji ste napravili. Šlag treba da bude kremast, gotovo tečan, a ne gust kao za kolače. Ukrasite sve sa mlevenim oraščićem i eto savršenog pića za zimske dane. I srećan Saint Patrick’s Day!

WHITE RUSSIAN

Ono što je zanimljivo za ovaj koktel je da iako nosi u sebi naziv Rus(ki), zapravo nema nikakve veze sa Rusijom. White Russian se tako zove zato što je jedan od njegovih glavnih satojaka vodka. Koktel je nastao 1960-ih godina u Americi. Ko je gledao film “Veliki Lebovski” sigurno se seća da je to omiljeno piće glavnog junaka kojeg glumi Džef Bridžis. Postoje brojne varijacije ovog koktela. Evo jedne.

Sastojci:

1 doza ruske vodke (50 ml)

20 ml Kahlua likera

30 ml slatke pavlake

White Russian (Flickr/John Holzer)
White Russian (Flickr/John Holzer)

Priprema:

Čašu za serviranje napuniti ledom. Sipati prvo vodku. Dodati liker Kahlua i lagano promešati. Na kraju sipati razmućenu slatku pavlaku. To je sve. Koktel se priprema za 5 minuta.

ESPRESSO MARTINI

Ovaj koktel napravio je jedan engleski barmen 1980-ih godina kada mu je jedan od gostiju zatražio da mu napravi neko piće „koje će ga razbuditi“. U pitanju je kremasti koktel bogatog ukusa koji se jednostavno pravi.

Sastojci:

25 ml Kahlua ili Caffe Lolita likera

25 ml espressa

50 ml vodke

nekoliko kapi šećernog sirupa (po želji)

Espresso martini (Flickr/Jakub Kadlec)
Espresso martini (Flickr/Jakub Kadlec)

Priprema:

Pomešati sve sastojke u šejkeru i dobro promućkati kako bi se lepo sjedinili. Sipati u ohlađenu čašu za koktele i po želji ukrasiti sa nekoliko zrna kafe na vrhu.

B52

Ovaj koktel dobio je ime po bendu „The B52’s”. Napravio ga je, ili bolje reći smućkao, jedan kanadski barmen i dao mu ime po svojoj omiljenoj grupi. Iako čak postoje posebne mašine koje prave ovaj koktel, pravi barmeni će to uvek uraditi ručno. Postoji čitav niz koktela iz takozvane kolekcije B50 (B51, B52, B53…). Originalni je ipak najpoznatiji.

Sastav:

20 ml Kahlua likera

20 ml Baileys Irish Cream

20 ml konjaka sa aromom pomorandže (Grand Marnier)

B52 (Flickr/scorps80)
B52 (Flickr/scorps80)

Priprema:

U čašu za šeri prvo se sipa Kahlua liker od kafe. Zatim se veoma lagano, preko kašičice, sipa Baileys Irish Cream i na kraju, takođe preko kašičice, sipa se polako Grand Marnier. Da bi se dobio karakteristični plamičak na vrhu čaše, u kašičicu preko koje se sipa potrebno je dodati još nekoliko kapi konjaka i zapaliti upaljačem za plin. Zatim plamen polako presuti iz kašičice u čašu i B52 je spreman za poletanje.

BLACK RUSSIAN

Ovaj koktel je stariji brat White Russian koktela. Napravio je ga je krajem 1940-ih godina u Briselu jedan belgijski barmen u čast američkog ambasadora. Postoje različite varijacije ovog koktela, ali osnova je uglavnom ista samo se razlikuju proporcije.

Sastojci:

50 ml vodke

20 ml likera od kafe (Kahlua)

Black Russian (Flickr/Todd Lappin)
Black Russian (Flickr/Todd Lappin)

Priprema

Ovo je jedan od najjednostavnijih koktela sa ukusom kafe jer ima samo dva satojka. U čašu punu leda sipa se prvo Kahlua liker, zatim vodka. Sve se dobro promeša u šejkeru i sipa u čašu sa ledom.

Ako vi imate vaše omiljene koktele sa kafom, pošaljite nam recept. Rado ćemo probati.