Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Kako i zašto da pređete na kafu bez šećera

Kafa bez šećera? Bljak! To je reakcija većine ljudi sa ovih prostora koji su navikli da svoj omiljeni napitak dobro zaslade. Obično je to jedna kašičica šećera, ali nekada u tome zna da se pretera pa pojedine kafopije ne žele ni da probaju kafu sa manje od dve-tri kašičice šečera.

Mnogi bi rekli: ukusi su različiti i tu se ne treba mešati. To je tačno. Ali, da li ste nekada razmišljali o količini šećera koju svakodnevno unosite u vaš organizam i šteti koju time možete da učinite svom zdravlju?

Sa koliko da vas počastim? (Flickr/Chris Goldberg)
Sa koliko da vas počastim? (Flickr/Chris Goldberg)

Medicinska stanja poput gojaznosti, dijabetesa i različitih bolesti jetre najčešće su posledica prevelike količine šećera u našoj ishrani. O tome svakog dana možemo da pročitamo i čujemo u gotovo svim medijima. Lekari nam stalno poručuju da moramo ozbiljno da shvatimo da naš način ishrane određuje i kvalitet života.

Naravno, malo šećera u kafi pored svih nezdravih namirnica, pre svega slatkiša koje svakodnevno unosimo, neće ništa bitno promeniti. Ali zašto ne početi od nečega? Osim toga, posle određenog vremena iznenadićete se koliko je sam ukus kafe prijatan bez ikakvih dodataka, što možda ranije niste mogli da osetite.

Strpljenjem do rezultata

Svaka nagla promena obično ne postiže željeni efekat. Ako naglo odlučite da prestanete da dodajete šećer u kafu, imaćete osećaj da je kafa previše gorka i bljutava. Tada verovatno nećete moći ni da popijete više od dva gutljaja i brzo ćete odustati od  toga da ne dodajete šećer.

To je pogrešan pristup. Loše navike ne nestaju tako lako. Potrebno je vreme da se naše čulo ukusa promeni i prilagodi.

Šećer u kafi, kafa u šećeru (Flickr/Jon)
Šećer u kafi, kafa u šećeru (Flickr/Jon)

Evo šta je na tu temu za Yahoo! Health rekla nutricionista Lori Čong, sa Državnog medicinskog centra Veksner iz Ohaja: „Ako ste navikli da stavljate dve kesice (kašičice) šećera, probajte danas da stavite jednu i po. Suština je da stavite manje nego obično. Radite tako nedelju dana ili više, dok se vaša nepca ne prilagode“.

Čong kaže da količinu šećera treba smanjivati postepeno, sve dok ne dođemo do toga da više nema svrhe da dodajemo pola kašičice ili četvrtinu kašičice, jer će nam biti sve jedno. Koliko će taj proces trajati, nije važno sve dok zaista radimo na tome.

Pošto se radi o postepenom prilagođavanju našeg čula, kada posle nekoliko sedmica ili dva meseca dođemo do željene promene našeg ukusa, on će nam zauvek ostati „naštelovan“ tako da će ispijanje kafe bez šećera postati naša uobičajena dnevna rutina.

Dve kašičice za početak (Flickr/Neeta Lind)
Dve kašičice za početak (Flickr/Neeta Lind)

„Potpuno je OK ako vam za to treba dva ili tri meseca. Bitno je da u tom periodu stalno napredujete i trud koji ulažete će vam se isplatiti. Kada se budemo navikli na manje šećera u pićima i hrani, onda ćemo lakše početi da primećujemo prirodnu slatkoću voća pa čak i povrća“, kaže Čong.

Ako ste navikli da dan započnete ispijanjem ogromne porcije mlečne kafe sa raznim čokoladnim i drugim slatkim dodacima, kada jednom uspete da vratite vaš ukus na normalnu osetljivost prema šećeru, vrlo brzo će vašem  organizmu kao zamena biti dovoljna šolja crne kafe bez šećera i jedna banana.

Doktorka Čong kaže da postoje brojna naučna istraživanja koja jasno pokazuju se smanjenjem količine šećera koji konzumiramo značajno smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i raznih srčanih bolesti.

Ako spadate u grupu kafopija koji piju više šećer sa kafom nego kafu sa šećerom, možda nije loše da pokušate sa ovim savetima i probate da postepeno smanjite količinu šećera koju unosite. Javite nam kako napredujete!