Kafomanija

Sve o kafi

Blog

Kako da u moka potu napravite kafu sa penom kao kod espressa

Kafa iz moka pota je naša omiljena kafa u kućnoj varijanti. Moka pot je jednostavna sprava za pravljenje dobre kafe. Kod nas nije toliko česta u domaćinstvima, ali u Italiji teško da ćete naći porodicu koja to nema.

Moka pot se takođe dosta koristi u Španiji, Francuskoj i zemljama Južne Amerike. To je kod njih deo standardne kuhinjske opreme za kafu, nešto slično kao što je to kod nas džezva.

Bialetti moka express (Flickr/Ryoku KASINN)
Bialetti moka express (Flickr/Ryoku KASINN)

Kafa dobijena iz moka pota često se naziva espresom, iako to nije. Espresso je drugačiji način pripreme kafe za koji je potrebno imati odgovarajuću, često vrlo skupu, opremu.

To pre svega znači da morate da imate espresso aparat čija pumpa može da proizvede pritisak od potrebnih 9 bara, što kod moka pota svakako nije slučaj. Pritisak u moka potu je jedan do dva bara. Ipak, to naravno ne znači da iz moka pota ne možete da dobijete prilično dobru kafu.

Priprema kafe sa kremom (penom):

U moka pot sipajte vodu samo do linije koja se nalazi unutar rezervoara za vodu. Voda treba da bude hladna, a ne unapred zagrejana.

Liniju imate u svakom moka potu
Liniju imate u svakom moka potu

Zatim napunite filter od moka pota kafom. Slobodno stavite više kafe, jer filter i treba da bude prepun. Naravno, možete malo prstom da vratite višak kafe, ali nikako ne treba da pritiskate i pakujete kafu u filter, jer moka pot nije espresso mašina gde se kafa tamperuje.

Slobodno prepunite filter
Slobodno prepunite filter

Kada napunite dobro filter, vratite ga na rezervoar sa vodom i zašrafite moka pot.

Moka je spremna za lansiranje
Moka je spremna za lansiranje

Zatim stavite moka pot na ringlu, koju uključite ali ne na najjaču vatru, nego na srednju temperaturu. Nije poenta da ringlu uključite na najjače, da biste što pre dobili kafu, već je stvar u tome da voda postepeno dostigne temperaturu ključanja i da zatim pod pritiskom prolazi kroz kafu. Time se dobija mnogo bolji i puniji ukus kafe i voda ravnomerno prolazi kroz filter. Pripremanje kafe u moka potu u proseku bi trebalo da traje desetak minuta.

Dok kafa ne počne da curi, pripremite u jednu šoljicu tri kašičice šećera, koji ćete upotrebiti za pravljenje kreme (pene). Čim kafa kafa počne da se pojavljuje u moka potu, odmah ga sklonite sa ringle i od te prve količine izvadite samo jednu kašičicu kafe i sipajte na šećer.

Kad kafa krene - odvojte jednu kašičicu
Kad kafa krene – odvojte jednu kašičicu

Vratite moka pot na ringlu da dovrši kuvanje kafe, a za to vreme energično izlupajte šećer i kašičicu kafe koju ste dodali sve dok ne dobijete ovako nešto. Za to vam je potrebno minut do dva minuta. Bitno je da vrlo brzo to radite, jer inače nećete dobiti željeni rezultat.

Šećer sa kafom trebalo bi da izgleda ovako
Kad izlupate šećer s kafom trebalo bi da izgleda ovako

Za to vreme vaša kafa u moka potu biće spremna. Čim čujete zvuk koji podseća na kipenje mleka, poklopite moka pot i skinite ga sa ringle. Kafa je sada spremna za sipanje. Iz pripremljene šoljice sa mešavinom šećera i kafe, izdvojte malo ušečerene smese i sipajte u posebnu šoljicu iz koje ćete piti kafu. Zatim polako sipajte kafu iz moka pota uz povremeno mešanje.

Sipajte kafu u izlupani šećer
Sipajte kafu u izlupani šećer

Ne preporučujemo da iskoristite celu penu i da sipate kafu u tu šoljicu jer, ne zaboravite, iskoristili smo tri kašičice šećera. Ako baš volite toliko slatku kafu, probajte, ali imajte na umu da previše šećera nije dobro ni preporučljivo za ljudski organizam.

Rezultat bi na kraju trebalo da izgleda ovako ili slično. Dobićete kafu koja je, od svih koje možete da napravite u kućnoj varijanti, najpribližnija espresu.

Kafa sa karamel kremom
Kafa sa karamel kremom

Jedini nedostatak ovog metoda je što mora da se koristi šećer da biste dobili kremu. Oni koji piju kafu bez šećera, verovatno neće ni pokušati. Ali za sve nas ostale, ovo je pravo uživanje. Do sledeće kafe!