Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Kafeterije – mesta gde se popije najviše kafe

Kafa je najpopularniji napitak u svetu. Više od 2,5 milijarde šolja kafe popije se svakog dana u svetu. To naravno znači i ogromnu zaradu za proizvođače kafe i snadbevače tržišta ovim napitkom. Kafa je zbog toga druga po redu roba koja se najviše prodaje na svetskim berzama, odmah posle nafte.

Za mnoge kafiće, kafane, klubove, prodaja kafe čini veliki deo njihove zarade. Malo se, međutim, zna da je za kafiće u svetu, i sve koji se bave preprodajom kafe, prosečna cena šolje kafe oko 20 centi (što je oko 20 dinara), ali je lokalne kafeterije prodaju po višestruko većoj ceni i na tome prave veliku zaradu.

Vesela kafa
Flickr/ TRF_Mr_Hyde

Za lance kafeterije zarada je još veća ako se ukalkuliše i usluga kafe za poneti, jer je to s tačke gledišta vlasnika kafeterija, najmanji utrošak resursa. Time se smanjuju izdaci za inventar (stolove, stolice, održavanje), a obezbeđuje se prodaja kafe na malom prostoru, čak i kada nema slobodnih mesta za mušterije.

Kada sve to uzmemo u obzir, lanci kafeterija predstavljaju unosan biznis u kojem se obrću milijarde dolara godišnje. Naravno, kao i u svakom poslu i ovde postoji velika konkurencija. Lanci kafeterija moraju da nalaze načine da se prilagode potrebama kupca, da uvode nove ukuse, održavaju kvalitet, ali i da posluju u skladu sa novim tehnološkim trendovima.

Tako gotovo svi vodeći lanci kafeterija u svetu imaju svoje mobilne aplikacije za telefone preko kojih možete da se informišete gde je njihov najbliži lokal, ali i da naručite kafu koju ćete odmah preuzeti. Možda izgleda nebitno, ali u vreme kada internet nameće brzinu i tempo života, ovo je za mnoge ljude u gradovima veoma korisno.

LISTA NAJVEĆIH LANACA KAFETERIJA U SVETU

Mek kafe (McCafe) deo je lanca restorane brze kafe Mekdonalds (McDonald’s). Iako će mnoge iznenaditi da se oni nalaze na ovoj listi, Mek kafe ima čak 1.300 svojih prodajnih lokacija u svetu. Za vrlo kratko vreme ovaj lanac kafeterija postao je direktan konkurent ostalim velikim franšizama u ovom poslu.

Mek kafa
Flickr/waferboard

Mek više nije sinonim samo za brzu hranu, čizburgere i pomfrit, već je postao veliki igrač i na polju kafe. Koliki značaj matična kompanija poklanja ovom brendu najbolje pokazuje to što se svake godine Mek kafe otvara u novim državama u kojima posluje Mekdonalds. Ovaj lanac prisutan je i na srpskom tržištu.

Kosta Kofi (Costa Coffee) sa više od 2.800 prodajnih mesta širom sveta, britanski lanac odavno je postao multinacionalna „kuća kafe“. Nastao je početkom 70-ih godina prošlog veka u Londonu, a osnovala su ga braća Serđo i Bruno Kosta, koji su želeli da donesu u Englesku kulturu pripremanja italijanske kafe.

Kosta kofi
Flickr/Olivier

Ovaj lanac danas posluje u više od 30 država, medju kojima je i Srbija. Imaju dominatnu poziciju na britanskom tržištu, gde su pre nekoliko godina pretekli Starbaks. Imaju svoju proizvodnju i brend kafe, a osim u njihovim lokalima Kosta Kofi prodajni punktovi nalaze se i na aerodromima, u boljim hotelima, bolnicama i pojedinim trgovinskim lancima u svetu.

Tim Hortons najveći je kanadski lanac brze hrane, koji posluje još u SAD i na Bliskom istoku. Iako se za ovaj lanac malo zna kod nas, on ima više od 4.500 prodajnih objekata u kojima, pored brze hrane, prodaju i svoju kafu, slično kao Mekdonalds.

Ovaj kanadski gigant ima duplo više prodajnih mesta u Kanadi od Mekdonaldsa i zapošljava 100.000 ljudi. Oni drže čak 62 odsto tržišta kafe u Kanadi i po tome su ubedljivo prvi. Primera radi, drugoplasirani Starbaks ima tržišni udeo od 7 odsto.

Tim Hortons
Flickr/Jodi Green

Kompanija je pre nekoliko meseci postala deo Burger King lanca restorana brze hrane za 11,4 milijarde dolara. Na Bliskom istoku imaju svoje prodajne objekte u Emiratima, Omanu i Saudijskoj Arabiji, a uskoro planiraju širenje na još neke države iz tog područja.

Dankin Donats (Dunkin’ Donuts) je američki lanac kafeterija koji posluje u više od 30 država. Sa 11.000 prodajnih mesta drugi su najveći lanac u svetu. Kao što im ime govori, osim kafe poznati su po svojim krofnama i raznim pekarskim proizvodima.

Postoje blizu 40 godina, a u njihovom meniju danas ima više od 1.000 proizvoda. Iako je kafa samo jedan od njih, ona čini više od polovine njihove zarade. Po tome su glavni konkurenti prvoplasiranom lancu na ovoj listi.

Dunkin Donuts
Flickr/Mike Mozart

Možda pomalo i u neskladu sa njihovim imenom, samo 8 odsto prodaje čini prodaja krofni, dok 65 odsto odlazi na prodaju napitaka, pre svega raznih vrsta kafa.

Starbaks (Starbucks) je, kao što ste i pretpostavljali, najveći lanac kafeterija u svetu. Sa više od 21.000 prodajnih lokacija, od čega je više od polovine u SAD, ovaj lanac je gigant u svom poslu.

Ovaj lanac osnovan je početkom 70-ih godina prošlog veka, ali prava poslovna ekspanzija počinje krajem 80-ih godina kada je kompanija promenila vlasnika. Novi vlasnik pokrenuo je odmah snažnu marketinšku kampanju i već za par godina Starbaksovi lokali bili su otvoreni u većini američkih država i dobrom delu Kanade.

Starbaks
Flickr/Samuel Chiovitti

Samo ovaj lanac nedeljno usluži 40 miliona mušterija i proda godišnje preko četiri milijarde kafa. Starbaks zapošljava 160.000 ljudi i ima godišnji prihod od oko 15 milijardi dolara. Iako ga ima u nekim državama u našem okruženju, Starbaks za sada ne posluje u Srbiji.