Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Kafa koja će vam pomoći da zaspite

Koliko puta vam se dogodilo uveče da vam se baš pije kafa, ali se ipak niste usudili da sebi priuštite taj užitak iz sasvim opravdanog straha da ćete imati problem da se uspavate? Svi znamo da kofein podstiče budnost organizma i da se zadržava u telu i do 12 sati nakon što popijete kafu.

Zaljubljenici u kafu konačno mogu da odahnu. Kanadska kompanija Kaunting šip (Counting Sheep) izbacila je na tržište kafu za koju tvrde da će vam pomoći da zaspite. U čemu je trik? Ova kafa zapravo predstavlja mešavinu prave kafe i sedativa na biljnoj bazi od valerijane.

Counting sheep
Photo by Chris Chernoff

U kompaniji tvrde da zaljubljenici u kafu sada konačno mogu da se prepuste uživanju u šoljici kafe i u večernjim satima jer to ne samo da neće da ih ometa u spavanju, već će im pomoći da brže utonu u san.

Kafa se prodaje u dve varijante: blaža mešavina koja ima 176 miligrama valerijane po šolji kafe, i jača mešavina koja ima 235 miligrama ovog biljnog sedativa. To su količine koje su dozvoljene zakonom i koje omogućavaju da se ova kafa tretira kao prehrambeni proizvod. Poređenja radi, tablete za spavanje na bazi valerijane imaju od 450 do 1.200 miligrama te supstance po jednoj dozi.

Moyan Brenn/Flickr
Moyan Brenn/Flickr

Pre nego što se doda valerijana u mešavinu, kafa se prethodno oslobađa kofeina korišćenjem takozvane švajcarske vodene metode. Na ovaj način moguće je izbaciti 99,9 odsto kofeina iz kafe i to bez upotrebe hemijskih sredstava. Tu metodu koriste i neki drugi proizvođači kafe bez kofeina, a ovako dobijena kafa ima čak i Košer sertifikat.

Iako se ova “kafa za spavanje” prvi put našla u prodaji prošle godine, pravi bum na američkom tržištu očekuje se za nekih mesec dana jer je Kaunting šip u pregovorima sa Volmartom, najvećim trgovinskim lancem, koji bi trebalo da ima u svojoj ponudi ovu kafu.

A ukus kakav je?

Pošto nismo u prilici da probamo kakvog je ukusa ova kafa, oslonili smo se na recenzije Dejli njuza (nydailynews.com). Evo šta su rekli učesnici ankete koji su probali blažu varijantu kafe:

  • Ako nije zamena za kafu, zašto onda ne bih jednostavno kupio pilule za spavanje?
  • Nema ukus kafe, više podseća na čaj sa aromom kafe. Možda nije dovoljno jaka za Bila Kozbija, ali deluje opuštajuće.

Oni koji su probali jaču mešavinu, rekli su da su se već posle dvadeseta minuta osetili pospano i umorno, ali i da su posle prespavane noći ujutru imali utisak da su imali čvršći san.

Flickr/mendhak
Flickr/mendhak

Proizvođač je na svom sajtu (countingsheepcoffee.com) jasno naveo da se radi o prehrambenom proizvodu koji nije namenjen da se koristi kao lekovito sredstvo u lečenju poremećaja sna.

Na pakovanju kafe je logo u obliku simpatične novce koja spava na mesecu, dok je slogan kompanije: Najbolji način da zpočnete svoj dan sada je i najbolji način da ga završite.

Da li je ova kafa bezbedna?

Američka agencija za bezbednost hrane i lekova nema striktne preporuke kada je u pitanju valerijana. Međutim, sve dosadašnje studije pokazale su da je 400 do 900 miligrama valerijane za ljudski organizam potpuno bezbedna količina.

“Uspavljujuća kafa” ima nekoliko puta manje valerijane u svom sastavu tako da bi, što se toga tiče trebalo da bude bezbedna čak i za decu, ali lekari ipak ne preporučuju da ovu kafu servirate najmlađima.

Mala dremka na poslu (Flickr/Adam Goode)
Mala dremka na poslu (Flickr/Adam Goode)

Ipak, ukoliko ste u prilici da nabavite ovu kafu, a može se poručiti i preko Amazona, mi vam savetujemo da za svaki slučaj izbegavate da je pijete na poslu. Naime, još nismo naišli na direktore i šefove kojima je drago kad im radnici “malo dremnu” usred smene.