Kafomanija

Sve o kafi

Vesti

Ispijanje kafe blagotvorno za jetru

Svakodnevno konzumiranje kafe može blagotvorno da utiče na vašu jetru, pokazalo je naučno istraživanje koje je objavio Njujork tajms. Studija je obuhvatila oko 28.000 ljudi različitog pola, uzrasta i i rase i rađena je duže od 10 godina. Od ukupnog broja učesnika, nešto više od 14.000 redovno je pilo kafu, dok ostali nisu.

Istraživanje je pokazalo da je među kafopijama bilo 25 odsto manje onih sa prekomernom količinom enzima u jetri u odnosu na ispitanike koji nisu pili kafu. Zanimljivo da je među njima bilo i 2.000 onih koji su pili samo kafu bez kofeina.

Zbog čega je to tako, lekarima nije baš jasno, budući da u kafi ima više od 1.000 sastojaka. Jedan od autora istraživanja Šjao Ćen, naučnik u Američkom nacionalom institutu za prevenciju kancera, kaže da ima mnogo mogućih odgovora, ali da to nije bio cilj ovog istraživanja.

Jedno od pitanja koje se nameće je: Da li bi to onda značilo da bi i oni koji ne piju kafu trebalo da počnu da je piju? Šjao Ćen kaže da ne želi da daje takve savete, ali da je sigurno da kafa, sa ili bez kofeina, ne utiču negativno na funkcionisanje jetre.