Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Holandska kafa sa ukusom Pariza

Nekada nije dovoljno samo napraviti i popiti kafu. Nekada poželite da ste na nekom drugom, lepšem mestu, i da tamo uživate u šoljici svoje omiljene kafe. Upravo o tome mislili su dizajneri u kompaniji Dač lab kada su napravili spravu za filter kafu u obliku Ajfelove kule.

Ovaj zaista jedinstven dizajnerski koncept filter aparata za kafu napravljen u kombinaciji crnog aluminijuma i mesinga. Nemojte da vas naziv kompanije (Dač lab) zbuni, ne radi se o holandskoj već o južnokorejskoj firmi koja okuplja talentovane dizajnere iz Južne Koreje. Naziv je dobila po takozvanoj holandskoj kafi, koja se priprema hladna.

Ajfelova kafa
Ajfelova kafa

Dizajneri kažu da im nije bila želja samo da naprave dopadljivu prezentaciju, već tvrde da ova sprava pravi najkvalitetniju kafu na svetu. I za tu tvrdnju, kažu, imaju dokaze u mehanici i fizici. Ova “mašinerija” u obliku Ajfelove kule ima ugrađena tri levka kroz koja prolazi voda bez ikakvog pritiska, samo uz pomoć gravitacije.

Princip rada je sledeći: voda sobne temperatura sipa se u levak na vrhu, zatim postepeno prolazi u središnji levak kroz specijalno kalibrisani ventil. Taj ventil je prilagodljiv tako da korisnk može njegovim otvaranjem ili pritvaranjem sam da reguliše brzinu protoka vode do određene granice.

Dizajnerska preciznost
Dizajnerska preciznost

U drugoj posudi (levku) je kafa koja je samlevena na precizno određenu granulaciju. Voda ne dolazi direktno u levak sa kafom, već prvo mora da prođe kroz mali filter. Na dnu središnjeg levka, onog sa kafom, nalazi se još jedan filter. Kroz taj filter kafa otiče u novi ventil, odakle sporo curi u poslednju posudu u kojoj se skuplja kafa.

Izumitelji ove sprave kažu da ovako dobijena kafa ima jedinstven ukus i bogatu aromu koju nije moguće dobiti nekim drugim načinom pripreme. Po njima, ključ je u tome da se dozvoli da voda dovoljno dugo odleži u kafi, kako bi ona ispustila sve svoje ukuse. Ovako dobijena kafa vrlo je jakog ukusa i po intezitetu može da se meri sa espresom.

Stavite kafu na vreme
Stavite kafu na vreme

Ajfelova kula prodaje se u različitim varijantama sa kapacitetom od dva do tri litra kafe. U pakovanju dobijate i uputstvo za sklapanje. Proizvođači ističu i da je ovo najzdravija kafa koju možete da napravite jer se koristi hladna voda. Oni tvrde da se pri zagrevanju vode i kafe prave štetne kiseline koje ispijanjem nepotrebno unosimo u organizam.

Njihovom metodom sprečava se svaka neželjena hemijska reakcija. Osim toga, kako kažu u Dač labu, kafa pripremljena na ovaj način ne menja svoj ukus, za razliku od vruće kafe koja ima drugačiji ukus kada se ohladi. Ovako pripremljena kafa može da se čuva u frižideru čak do dve nedelje.

Jeftinija verzija
Jeftinija verzija

Inače, Ajfelov toranj nije samo eksponat već se može i poručiti preko sajta Dač lab kompanije. Cene se kreću od 340 dolara za najjednostavniji model koji nije kompletna imitacija Ajfelovog tornja, do 2.500 dolara za kompletan toranj u kojem možete da pripremite dva litra kafe. Ali, to nije sve!

Ukoliko poželite da promenite ambijent ispijanja kafe, u kompaniji nude i druge dizajnerske mogućnosti. Tako recimo možete da kupite ovu spravu i u obliku Big Bena. Onda možete da kombinujete, pa jedan dan da pijete kafu u Parizu, a drugi dan u Londonu.

Tu je i Big Ben kafa
Tu je i Big Ben kafa

Ako ste mislili da je pravljenje kafe jednostavno, predlažemo da probate ovaj metod. Izumitelji ove sprave uspeli su da podignu taj zadatak na nivo meditacije. Jedina nevolja ovog “aparata”, za koji autori kažu da pravi savršenu kafu, je što je za pravljenje te kafe potrebno nekoliko sati. Ali, šta je nekoliko sati čekanja za jednu dobru kafu?

U kompaniji Dač lab kažu da imaju rešenje i za to. Stavite kafu i vodu uveče, pa ćete kad krenete na posao ujutru imati svežu kafu. Pazite samo ako treba da vam dođu gosti. Recite im da vam se najave na vreme, a ako ih je više, ne bi bilo loše da vam jave nedelju dana ranije. Treba, ipak, spremiti tu najbolju kafu.

Sve modele Dač Lab možete pogledati ovde.

Foto credit © DUTCH LAB