Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Holanđani najveće svetske kafopije

Da li možete da pogodite u kojoj zemlji se popije najviše kafe po stanovniku? Ako ste pomislili na Italiju, Tursku, SAD ili Bosnu, niste pogodili. Kao uostalom ni ja.

Holandija je država u kojoj se prosečno popije najviše kafe po glavi stanovnika. U toj zemlji se, prema podacima Euromonitora, prosečno dnevno popije 2,41 šolja kafe od oko 2,5 decilitra po stanovniku. Popularne “lale” tako popiju gotovo isto kafe po glavi stanovnika kao SAD, Velika Britanija, Francuska i Španija zajedno. Dakle, ne samo da dobro igraju fudbal, nego znaju i da uživaju.

Holanđani popiju najviše kafe po stanovniku u svetu
Holanđani popiju najviše kafe po stanovniku u svetu

Prema istim podacima, Srbija se veoma visoko kotira i nalazi se na sedmom mestu. U našoj zemlji popije se prosečno 1,18 šolja kafe po stanovniku dnevno. Eto, bar u tom segmentu smo zaista lideri u regionu, što je česta fraza ovdašnjih političara za stvari za koje baš i nemaju pokrića.

Iza nas ostavili smo tradicionalno neugodne Slovence, koji su na odličnom 11. mestu sa 1,07 šolja kafa po stanovniku. Ono što je pomalo iznenađenje kad je u pitanju region je da se Bosna i Hercegovina našla tek na 24. mestu, a nešto ispred nje je Makedonija koja se “izborila” za 21. poziciju.

Istraživanje je još jednom potvrdilo da se ubedljivo najviše kafe po stanovniku popije se na severnoj hemisferi. Možda je ovo za mnoge pomalo neočekivan podatak, ali odmah iza vodeće Holandije smestile su se tri zemlje sa severa Evrope i to ovim redom: Finska, Švedska i Danska.

Kafopije po državama
Najveće kafopije po državama

Ispred nas su još Nemačka i Slovačka. Kad pogledamo ovu listu, izgleda da se nalazimo u dobrom društvu. Bilo bi lepo kada bismo i u ostalim segmentima bili tako dobro plasirani, ali eto, izgleda da bar znamo da uživamo u kafi. I to u velikim količinama.

Ono što na listi predstavlja veliko iznenađenje za mnoge, zapravo tri velika iznenađenja, to je da se Turska nalazi tek na 41. mestu kafopija, Italija na 42. a SAD na 16. Bar kod nas na ovim prostorima verovalo se da Turci “srču kafu non-stop”, dok Italijani “ne ispuštaju espresso iz ruku”. Možda odgovor treba tražiti u tome da je italijanski espresso količinski vrlo mali, svega 30 mililitara, dok Turci i dalje kafu rado piju iz malih fildžana.

Plasman SAD na 16. mesto možda je još čudniji kad se uzme u obzir ogroman broj kafe-lanaca i kafeterija u toj zemlji, pogotovo kad se zna da su njihove “porcije” kafe zapravo više prikladne za pivo.

Začelje liste kafopija čvrsto drže Pakistan, Kenija, Azerbejdžan i Kina sa neznatnim odstupanjima jedna od druge. Nigeriji je, ipak, “pripala čast” da zatvori listu sa prosekom od svega 0,002 šolje kafe po glavni stanovnika dnevno. Gde nađoše ovo dva pored svih tih nula? Verujem da se radi o statističkoj grešci.

Inače, interesantno je da se praktično pri samom dnu liste nalaze zemlje poput Indije i Vijetnama, iz kojih naši proizvođači uglavnom kupuju kafu robustu. Izleda da nije dobra njima, ali jeste nama. Da ne budem skroz ciničan, i neke druge zemlje koje važe za velike proizvođače kafe takođe su se našle na dnu liste, poput Kenije, Meksika i Ekvadora.

Ovde se očigledno radi o logici funkcionisanja tržišta u zemaljama takozvanog trećeg sveta po principu: daj da mi prodamo ovo što svi hoće da kupe, a mi možemo da pijemo bilo šta. Tužno, ali izgleda da je tako. Da ne zaboravimo da se 90 odsto kafe proizvodi upravo u zemljama u razvoju.

Kafa XL
Velika šolja kafe

Još jedna pravilnost koja se pokazala u istraživanju Euromonitora je da što je veći broj kafopija u jednom zemlji, to je manje onih koji piju čaj u toj državi. Drugim rečima, postoji jasna podela na zemlje u kojima se dominatno pije kafa, odnosno gde se više pije čaj.

Tržište kafe je, pogađate, najveće u SAD i 2013. godine vredelo je čak 130 milijardi dolara. S druge strane, Kina je najveće svetsko tržiste sa ukupnom vrednošću od “samo” 90 milijardi dolara.

Kafa je dakle, i dalje najpopularniji napitak u svetu, a mi eto, dočekali smo da u nečemu budemo “lideri u regionu”. Za ovaj post toliko, moram da žurim, ohladiće mi se kafa. Ne smem da dozvolim da nam padne prosek.

 Foto3 by jaci Lopes dos Santos/CC BY

jaci Lopes dos Santos