Kafomanija

Sve o kafi

Vesti

Hamburg odlučio: Stop kafi u kapsulama

Nemački grad Hamburg objavio je rat kapsulama kafe. U nameri da smanje količinu otpada, gradske vlasti su zabranile javnim institucijama u Hamburgu da novac iz budžeta troše na kafu u kapsulama.

kapsule2
Flickr/Tim Lossen

„Pakovanja u individualnim porcijama nepotrebno troše resurse i stvaraju otpad, a često sadrže aluminijum koji zagađuje“, navodi se u ekološkom vodiču grada Hamburga piše Bi-Bi-Si.

Kafa u kapsulama pakovana je po principu jedna kapsula – jedna šolja kafe. Zbog toga je ovaj način pripreme naišao na kritike ekološki svesnih protivnika koji tvrde da su kapsule pretnja po prirodnu sredinu.

Hamburg je zato zabranio kupovinu „pojedinih zagađujućih proizvoda ili delova proizvoda“ novcem iz gradskog budžeta. Posebno su izdvojeni „aparati za pripremu toplih napitaka koji koriste individualne porcije“. Kao trn u oku pominju se upravo „Kaffeekapselmaschine” – aparati za kafu u kapsulama, a tako je pakovana svaka osma kafa prodata u Nemačkoj.

“Kapsule se ne mogu lako reciklirati zato što su često napravljene od mešavine plastike i aluminijuma“, naveo je Jan Dube, portparol hamburške kancelarije za prirodnu sredinu i energetiku.

Flickr/Victoria Vasillieva
Flickr/Victoria Vasillieva

On je kao problem istakao i to što „na 6 grama kafe idu 3 grama ambalaže“. Gradske vlasti smatraju da „tako nešto ne bi trebalo kupovati novcem poreskih obveznika“, dodao je portparol.

Pojedini proizvođači kafe napravili su kapsule koje se mogu razgraditi prirodnim putem, ali zasad tu tehnologiju primenjuju samo mali igrači. Moglo bi se reći – kap u moru kapsula.