Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Gorka istina o vašoj šolji kafe

Kada jedva čekate da popijete kafu, jedino o čemu razmišljate jeste kako da je brzo skuvate, sipate i bez odlaganja počnete da u njoj uživate. Nije važan izgled šoljice a ponajmanje njena boja (ma sipali biste je i u kartonsku čašu ako treba), samo da se vrući napitak konačno nađe u vašim rukama. Ali grešite!

Flickr/Steven Labinski
Flickr/Steven Labinski

Verovali ili ne, australijski psiholozi dokazali su da boja vaše omiljene šolje i te kako utiče na predstavu koju imate o jačini i gorčini kafe koju pijete. U zavisnosti od boje šolje, menja se i vaš doživljaj. Evo i objašnjenja zašto je to tako i odakle uopšte potiče ideja za ovakvo istraživanje.

Suprotnosti se … ne privlače

Jedan šanker, ili „barista“ kako kafići danas vole da ih zovu, primetio je da se njegove mušterije učestalije žale da im je kafa mnogo gorča kada je dobiju u beloj keramičkoj šolji nego kada im je servirana u providnoj šolji od stakla.

Ova primedba mušterija poslužila je kao ideja za istraživanje tokom kojeg su ispitanici pili identičnu kafu koja je samo poslužena u različitim šoljama – belim i providnim. Ona u belim šoljama ocenjena je kao jačeg intenziteta od one u providnim šoljama. Razlog? Kontrast boja!

Flickr/Cheryl
Flickr/Cheryl

Kafa u belim šoljama deluje kao da ima tamniju braon boju i zato su ispitanici procenili da je ukus kafe prilično gorak, dok su bili suprotnog mišljenja za napitak iz providne šolje.

Plava učvršćuje ukuse

U drugom delu eksperimenta, ispitanicima je servirana kafa u plavim šoljama. I šta su tada ocenili? Bili su mišljenja da je kafa i gorča i slađa – zavisi kako kome. Zaključak: plava boja šolje pojačava ukus, bilo da je on ocenjen kao sladak ili kao gorak.

Oba eksperimenta pokazala su da boja šolje utiče na to kako kafopije procenjuju topli napitak, objavljeno je u istraživanju.

Flickr/ Aayesha Siddiqui
Flickr/ Aayesha Siddiqui

Da boja posuđa ima značajan uticaj na naš doživljaj ukusa hrane koju konzumiramo, bila je tema jednog ranijeg eksperimenta. Ispitanici su imali zadatak da degustiraju penu s ukusom jagode. Kada im je bila servirana na belom tanjiru, ocenili su je 10% slađom i 15% ukusnijom nego kada im je ta istovetna pena bila poslužena na crnom tanjiru.

Kad braon boja ometa čula

Ali da se vratimo našoj priči o kafi u belim šoljama. Moguće je da nas braon boja asocira na nešto gorko (kakao, crnu čokoladu), dakle negativno u odnosu na slatko. Zato su ispitanici najverovatnije i poverovali pre svojim očima nego čulu ukusa, i zaključili da kafa u belim šoljama naprosto mora biti gorča od one koju su pili iz providnih šolja.

Posle eksperimenta u kojem su korišćene bele šolje od keramike i providne šolje od stakla, naučnici su pomislili da na rezultate možda utiče i razlika u materijalu. Zato su obavili još jedno testiranje – poslužili su kafu u identičnim staklenim šoljama, samo što su neke ostavili da budu providne, a na druge su navukli bele i plave navlake. I odgovori ispitanika su bili isti kao u prethodnom degustiranju: kafa servirana u belim posudama ocenjena je kao jača i gorča od one iz providnih i plavih staklenih šolja.

Flickr/Rob Slaven
Flickr/Rob Slaven

Zato kada naredni put budete sebi kuvali kafu ili je budete naručili u omiljenom kafiću, ukoliko vam se učini drugačijom nego obično, verovatno je samo stvar u šolji!