Važni detalji za dobar espresso

DOBAR MLIN ZA KAFU

Za dobar espresso najbitniji su: sveža kafa i odličan mlin za kafu. Tek na treće mesto stavili bismo i dobar aparat za espresso. Većina početnika krenuće u svoju espresso avanturu ulažući znatan novac u dobar espresso aparat. Sledeći početnički korak obično je ili kupovina nekog jeftinog mlina za kafu ili, što je gora varijanta, kupovina već pripremljene i smalevene kafe za espresso.

Mlin za kafu
Mazzer mlinovi za kafu

Ovo je, po našem mišljenju, pogrešan pristup. Ne trebati nikako štediti na mlinu za kafu. Budite spremni da, ako ste na primer za espresso aparat izdvojili 800 evra, bar polovinu te sume izdvojite na dobar mlin. Ulaganje u dobar mlin za kafu mnogo će se više odraziti na kvalitet vašeg espressa nego ulaganje u skuplji espresso aparat. To znači da je sveža kafa, ujednačeno samlevena gotovo kao šećer u prahu, i to neposredno pre pravljenja espressa, ključ za dobar espresso.

SVEŽA KAFA

Uzima se da je kafa sveža dve sedmice do najviše mesec dana nakon pečenje (prženja), pod uslovom da se čuva na odgovarajući način, hermetički zatvorena u staklenoj ili keramičkoj posudi koja nije izložena suncu. Ovo, naravno, ne važi za kafu kupljenu u prodavnici budući da je ona vakumirana i posebno tretirana kako bi se produžila njena svežina i izbegla oksidacija. Mislimo da je najbolje kafu za espresso kupovati u lokalnim i proverenim pržionicama za koje znate da drže kvalitetnu kafu, koju ćete uvek dobiti svežu.

Za espresso se koristi kafa arabika, kao i mešavine arabike i robuste, što pre svega zavisi od ukusa. Arabika je kvalitetnija kafa sa izraženijom aromom, dok je robusta jača i ima duplo veći procenat kofeina. Na jugu Italije, na primer u Napulju, više se piju mešavine arabike i robuste, dok je na severu preovlađujuća arabika. Dodatak robuste u mešavinu, takođe, utiče na stvaranje bolje kreme (pene), bez koje espresso ne bi bio to što jeste.

ZAGREJTE ŠOLJICE

Još jedna bitna stvar kod pravljenja espressa je da šoljice u kojima se služi, obično porcelanske ili keramičke, moraju prethodno da budu zagrejane pre nego što u njih krene da curi espresso. Zbog toga ćete u boljim kafeima, po pravilu, uvek videti čitave redove naslaganih šoljica na samim espresso aparatima. One nisu tu iz estetskih razloga, nego zato što se na aparatima uvek pasivno zagrevaju, tako da su uvek tople i spremne za upotrebu.

Espresso šoljice
Šoljica za espresso

Šoljice za espresso treba da budu zagrejane iz postog razloga jer se tako pravi bolja krema od espressa. Neke bariste praktikuju da pre pravljenja espressa šoljice zagreju puštanjem mlaza vrele vode, koja se posle par sekundi prospe, tako da je šoljica spremna za espresso.

Photo1 by Richard/CC BY

Photo2 by Mark/CC BY

Ostavite komentar: