Postupak pravljenja espressa

Kafa za espresso mora biti samlevena na odogovarajućoj granulaciji (odgovarajuću finoću mlevenja). Nekada je potrebno eksperimentisati i probati više puta sa različitim podešavanjima mlina za kafu, jer granulacija zavisi od vrste i svežine kafe, tako da se različite kafe ne mogu mleti na istoj granulaciji.

Sveže samlevena kafa sipa se u portafilter, kod nas popularno nazvan kašika. Za jednu dozu espressa uobičajeno je da se sipa sedam-osam grama mlevene kafe, za duplu dozu treba sipati duplo više kafe. Iako mnogi perfekcionisti idu dotle da svaki put kada prave espresso na digitalnoj vagi odmeravaju u gram količinu kafe, mislimo da je to ipak preterivanje, mada smo, moramo da priznamo, i sami to nekada praktikovali.

Curenje espressa
Espresso

Na boljim mlinovi za kafu moguće je podesiti prilikom mlevenja za koliko šoljica espresso kafe se melje. Ako to nemate, uz espresso aparat obično ide kašičica za sipanje kafe koja je pravljena tako da kad je puna (ne prepuna) zadovoljava jednu dozu espressa.

Nakon punjenja portafiltera, kafa se pritisne tamperom kako bi se izravnala i ujednačila. To je veoma važno kako bi se omogućilo da voda pod pritiskom ravnomerno prolazi kroz kafu.

Tu takođe postoje brojne „teorije“ o tome kolikom pritiskom bi trebalo pritisnuti tamper. Pritisak ne bi trebalo da bude „blag kao dodir žene“, već dovoljno oštar. To nikako ne znači da se treba osloniti celom težinom na tamper. Mislimo da taj deo pripreme najviše zavisi od iskustva. Neke bariste vole da dva puta pritisnu kafu u portafilteru: prvi put samo stave tamper da se kafa poravna, a drugi put oštrije pritisnu.

Nakon toga sve je spremno za esktrakciju. Kašika se postavlja na espresso aparat i pritisne se odgovarajuće dugme na njemu. Koliko dugo će trebati da se „iskaplje“ naš savšeni espresso zavisi pre svega od toga koliko smo dobro uradili sve pripremne faze.

Uzima se da je idealno vreme potrebno za takozvani espresso shot, odnosno ekstrakciju, oko 25 do 30 sekundi. Iako ovo nije baš toliko egzaktna nauka, primetno je da espresso koji se pravi duže ili vremenski previše kratko nije dobar, od toga da ima previše gorak ili razvodnjen ukus do toga da se ne može popiti.

Dobar espresso ima izraženu i gustu kremu (penu) na vrhu, koja je karamel boje. Ako je krema razvodnjena i ako se ne zadržava na vrhu kafe, to je siguran znak da espresso nije dobar. Po nepisanom pravilu, kada u pripremljeni espresso stavite malo šećera na vrhu, on mora da se zadrži neko vreme na površini, pre nego što polako propadne.

Photo Credit: bucklava06 via Compfight cc

Ostavite komentar: