Pripremanje espressa

OSNOVNA OPREMA

Za razliku od drugih načina pripreme kafe, za pripremanje espressa potrebno je imati odgovarajuću opremu koja je za naše uslove prilično skupa. Osnovna oprema za espresso podrazumeva espresso aparat koji može da napravi i održava konstantan pritisak od devet bara, dobar mlin i tamper (pritiskač) za pritiskanje kafe.

Postoje brojne teorije o tome kako treba praviti espresso, do detalja razrađena uputstva, čak proračuni koji idu od toga koliki pritisak treba izvršiti tamperom prilikom pakovanja kafe u portafilter (kašika u koju se sipa samlevena kafa i zatim postavlja na espresso aparat), do toga koliko grama kafe treba sipati za jednu dozu espressa.

Curi espresso
Espresso curi iz aparata

Treba imati u vidu da veliki broj tih instrukcija, koje su mogu naći na internetu, potiče od ljudi koji najčešće žive u Americi i nikada nisu imali prilike da probaju espresso onako kako se on pravi na primer u Trstu, Milanu ili nekom drugom gradu u Italiji. Takođe, evropsko i američko poimanje dobre kafe prilično se razlikuju.

Tako ćete u Italiji vrlo teško u kafićima pronaći nekoga ko ne zna da napravi dobar espresso, dok ćete u Americi lupom morati da tražite nekog ko to zna. Zbog toga uvereni smo da je, za one koji se zanimaju za ovaj način pripreme kafe, bolje da prate uputstva ili video snimke koje postavljaju bariste iz Italije.

Pravljenje dobrog espressa nije pitanje matematike i proračuna, već pre svega ljubavi, strasti i iskustva. To, naravno, ne znači da neki osnovni kriterijumi u tom postupku mogu da se izbegnu. U postupku pravljenja espressa važno je voditi računa o nekim bitnim detaljima za dobijanje dobrog espressa.

Photo by brian/CC BY

Ostavite komentar: