Napici od espressa

Postoji više desetina napitaka koje u svojoj osnovi imaju espresso. Neki od tih varijacija mogu se probati u većini kafea kod nas, a neki su više vezani za određena geografska područja. Takođe, postoji i veliki broj koktela koji u sebi sadrže espresso.

Neki od najčešćih napitaka od koji se prave od espressa su: kapućino, kafe late, makijato, afogato, mokaćino, espresso sa šlagom (espresso con panna), ristreto, dopio, lungo, koreto, amerikano… Ovde ćemo objasniti samo one najčešće napitke od espressa.

Kapućino je kafa koja u osnovi ima espresso. Priprema se na taj način što se u espresso dodaje posebno pripremljeno mleko sa mikropenom. Ovako mleko moguće je pripremiti samo na espresso aparatima na kojima postoji posebna slavina za ispuštanje vrelog vazduha direktno u posudu sa mlekom. perfect_kapucino

Na taj način mleko se zagreva upumpavanjem vrele pare do temperature od oko 70 stepeni celzijusa, vodeći sve vreme računa o mikropeni. Dobar kapućino treba da bude napravljen u sledećim proporcijama: prvu trećina kapućina čini espresso, druga trećina je mleko, a treća trećina je mikropena koja se napravi na vrhu pri upumpavanju vrelog vazduha.

Kapućino koji ima na vrhu penu sa vidljivim balončićima od vazduha, nije dobro pripremljen. Pena treba da bude glatka kao krema ili pavlaka, što pre svega zavisi od sposobnosti bariste.

Kafe late priprema se na sličan način kao kapućino. Razlika je u tome što umesto obavezne pene na vrhu, koju ima kapućino, u kafe late ide samo kremasto pripremljeno zagrejano mleko bez pene. U italijanskim kafeima obično se služi u staklenim čašama, za razliku od kapućina koji se služi u porcelanskim šoljama. Po želji se ukrašava kakaom na vrhu.

U letnjim mesecima u Italiji kafe late se često pravi sa hladnim mlekom, a ponekad i sa hladnom kafom. Pogrešno je ovaj napitak zvati samo late, što je česta praksa u anglo-saksonskim zemljama, budući da late na italijanskom znači mleko. Nemojte se zato iznenaditi ako vam u Italiji konobar donese čašu mleka kada naručite late.

Makijato je espresso uflekan sa vrlo malo mleka i fine mikropene na vrhu. Treba ga razlikovati od kapućina, jer se služi u malim šoljicama kao i regularan espresso, s tim što se na vrh dodaje vrlo malo kremasto pripremljenog mleka. Sama reč macchiato znači uflekan na italijanskom. U slobodnom prevodu to je espresso uflekan mlečnom penom.

Savršen makijato
Makijato

Ristreto je mali espresso. Da, znamo da se pitate da li je moguće da ima još manja kafa od espressa. Ima. Ristreto je u suštini kratki espresso. Ako prosečan espresso ima 25 do 30 mililitara, ristreto ima upola manje uz istu količinu kafe (osam grama po šoljici). To znači da je ristreto intezivnije arome od espressa, jačeg ukusa.

To što se priprema sa upola manje vode od espressa ne znači da ima dvostruko više kofeina, jer je ekstrakcija drugačija, što se postiže ili finijim mlevenjem kafe nego za espresso, ili jačim tamperovanje (pritiskanjem kafe u portafilteru) ili jednostavno skraćivanjem vremena esktrakcije.

Lungo je ono što kod nas često zovemo „produženi espresso“. Priprema se obično sa dvostruko više vode nego za espreso, što znači da jedno serviranje ima 50 do 60 mililitara kafe. Pri tome količina kafe za pripremu ostaje kao za espreso, odnosno sedam-osam grama po šoljici. To je u osnovi razblaženi espresso ali, kao i kod ristreta, to što se koristi duplo veća količina vode nego od regularnog espressa, ne znači i da ima upola manje kofeina.

Lungo ima mnogo više izražen gorak ukus za raziku od espressa, zbog toga što je ista količina kafe u portafilteru izložena duplo većoj količini vrele vode, što se postiže produžavanjem vremena ekstrakcije. Kod lunga to traje oko jednog minuta, umesto 25-30 sekundi kao kod espressa. Što je kafa duže izložena pritisku vrele vode, to oslobađa više gorkih ukusa.

Mokaćino se pravi na sličan način kao kapućino s tim što se dodaje ili sirup od čokolade ili kakao u prahu. Može se praviti i sa crnom i sa mlečnom čokoladom, po ukusu. Kao i kod kapućina, na vrhu ima mikropenu od mleka. Postoji i varijanta sa belom čokoladom. Obično se služi u staklenim čašama, tako da se na njima jasno mogu ocrtati slojevi espressa, čokolade i mlečne pene. Kod nas se još zove moka, odnosno crna i bela moka, u zavisnosti od koje je čokolade.

Afogato je espresso sa sladoledom, obično od vanile, ali neki ga prave i sa sladoledom od čokolade. Na italijanskom to znači potopljen i u slobodnom prevodu to je kašika sladoleda potopljena espressom. U nekim kafićima afogato dodatno ukrašavaju sa šlagom na vrhu.

Espresso sa šlagom pravi se, kao što sam naziv govori, tako što se na espresso dodaje šlag. Može da se pravi i sa duplim espressom. U anglosaksonskim državama ovaj napitak zovu Bečka kafa (café Vienne), iako se u samom Beču pod tim podrazumeva sasvim drugačija kafa, pravljena sa mlekom a ne sa šlagom.

Ostavite komentar: