Kapsule i ćalde

Većina velikh proizvođača kafe u poslednjih nekoliko godina izbacili su na tržište nove sisteme za pripremanje espressa bazirane na već pripremljenim porcijama kafe u kapsulama i ćaldama. Ovi sistemi osmišljeni su tako da maksimalno olakšaju kupcima pravljenje espressa i napitaka koji u osnovi imaji espresso, jer se ceo postupak svodi da pritiskom na dugme espresso aparata za samo nekoliko sekundi dobijate svoju omiljenu kafu.

Ovakav način pripremanja espressa namenjen je prosečnom korisniku u savremenom potrošačkom društvu koji ne želi da se previše bavi tehničkom stranom pripremanje kafe, ili jednostavno nema vremena za to.

ESPRESSO KAPSULE

Plastične ili aluminijumske kapsule, u kojima je prepakovana kafa, služe za jednokratnu upotrebu, odnosno od jedne kapsule dobija se jedna kafa, nakon čega se kapsule uklanjaju iz aparata za espresso. Princip rada je da aparat na kapsulama pravi rupice kroz koje, kada se pumpa vruća vodu pod pritiskom, curi espresso.

Espresso kapsule
Espresso u kapsulama

Za korišćenje ovih kapsula neophodno je kupiti posebne aparate, koji su dizajnirani samo za kapsule. Kapsule razičitih proizvođača imaju različite oblike i dizajn, pa je tako obično nemoguće koristiti kapsule od jednog proizvođača u espresso aparatima drugog proizvođača, što je jedan od najvećih nedostataka ovog postupka pravljenja kafe.

Najveći broj proizvođača ne omogućava ponovno punjenje njihovih kapsula, jer one nisu predviđene za takav način upotrebe, zbog čega se postavlja pitanje i ekološke održivosti ovakvog pristupa. U razvijenim državama neki od proizvođača imaju razrađen sistem prikupljanja upotrebljenih espresso kapsula od kupaca, koje se potom šalju na reciklažu, ali to nije slučaj kod nas.

Proizvođači tvrde da je espresso koji se dobija na ovaj način jednako dobar kao i espresso napravljen na tradicionalnim espresso aparatima, budući da je kafa unapred tamperovana i pripremljena za, kako kažu, idealan espresso. Neki od proizvođača nude i veliki izbor kapsula sa različitim ukusima kafe, na primer sa ukusom čokolade, lešnika i slično.

ESPRESSO ĆALDE

Ovo je nešto drugačiji princip nego kapsule. Iako se i ovde radi o prepakovanoj kafi, ona se nalazi u papirnim vrećicama poput onih u kojima se pakuje čaj. Ovakav princip, koji se još zove ESE (Easy Serving Espresso), omogućava da se ćalde različitih proizvođača mogu upotrebiti na bilo kom klasičnom aparatu za espresso uz odgovaraći filter za kašiku. Princip je jednostavan: vruća voda iz aparata pod pritiskom prolazi kroz vrećicu sa kafom, pri čemu se oslobađa espresso.

Ćalde
Kafa u ćaldama

Postoje aparati za espresso koji imaju poseban otvor za ubacivanje ćaldi i polugu koja taj otvor zatvora pritiskajući kafu u ćaldi, što je neka vrsta tamperovanja već pripremljene kafe. Ovakve mašine daju kvalitetniji espresso iz ćaldi.

Svaka ćalda sadrži po pravilu sedam ili osam grama kafe pripremljene za espresso, što je dovoljno za jednu dozu. Nakon upotrebe, ćalda se baca. Radi se o ekološki prihvatljivom rešenju, budući da su ćalde sa kafom biorazgradive. Kafa u ćaldama je jeftinija od kafe u kapsulama, što je to još jedna prednost.

Ćalde, kao i kapasule, potpuno automatizuju proces pravljenja espressa. Veliki proizvođači takođe nude ćalde sa različitim aromama kafe, što je zgodna prilika za probanje različitih kafa.

Prednosti kapsula i ćaldi su pre svega u jednostavnosti upotrebe. Osim toga, pošto se u oba slučaja radi o prepakovanoj kafi, nećete imati potrebu da ulažete u kupovinu mlina i tampera. Uštedićete dosta i na vremenu pripreme i generalno biće mnogo manje nereda u vašoj kuhinji.

S druge strane, pripremljena kafa u ćaldama i kapsualama uvek je skuplja od kupovine kafe u zrnu, pa se postavlja pitanje ekonomske isplativosti, posebno ako morate da kupite i aparat, što je slučaj kod sistema sa kapsulama. Takođe, ako imate espresso aparat na kapsule, primorani ste da koristite kafu samo jednog proizvođača, što je za neke prilično veliki ograničavajući faktor.

 Photo1 by Asif Ali/CC BY
Photo2 by24oranges.nl/CC BY

Ostavite komentar: