Kafomanija

Sve o kafi

Zanimljivosti

Espresso bez kafe

Za sve one osetljive na kofein, koji po podne ne piju kafu da bi izbegli nesanicu, stigao je specijalni espresso: od čaja! I to ne bilo kog već od crvenog grma, južnoafričke biljke koja ne sadrži kofein.

Espresso od crvenog grma zove se “red espresso” po tamnocrvenoj boji. Pravi se kao regularan espresso – voda pod jakim pritiskom prolazi kroz specijalno mleveni čaj. Napitak ima gustu penu (kremu) baš kao espresso na koji ste navikli.

Espresso od crvenog grma
Espresso od crvenog grma (Flickr/Jason Bagley)

Kako navodi proizvođač Red Espresso iz Južne Afrike, njihov espresso ima 10 puta jači ukus od tradicionalno pripremljenog čaja od crvenog grma. Sem toga, ima i 5 puta više antioksidanasa od zelenog čaja. Šoljica čistog zdravlja!

Specijalno meleveni crveni grm može se koristiti u običnim espresso aparatima, francuskim presama i moka potovima. A osim espressa, pogodan je za pripremu kapućina, makijata, latea…

Crveni espresso je u Evropi dostupan u samo nekoliko zemalja: Nemačkoj, Španiji, Portugalu, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, a moguće ga je kupiti i putem interneta.