Kafomanija

Sve o kafi

Blog Sve o kafi

Da li će uskoro i vaš auto postati kafopija? Naučnici veruju da hoće!

Jutarnja kafica koju pijemo da bismo se razbudili i “nabacili” energiju, mogla bi uskoro da pokrene i naša vozila. Zar ne bi bilo praktično da svako jutro skuvate jednu šoljicu kafe sebi a drugom napojite svoj auto? Naučnici nisu to baš tako zamislili, ali su ipak došli na odličnu ideju.

Univerzitet u britanskom gradu Batu sproveo je zanimljiv eksperiment tražeći alternativu fosilnom gorivu, koja bi bila jeftinija od nafte i znatno manje zagađivala.

Stručnjaci su iz taloga kafe dobili ulje a njega potom pretvorili u biogorivo. Na koji način? Talog kafe su potopili u organski rastvarač a zatim hemijski preradili u gorivo tokom procesa koji nosi zapetljan naziv – transesterifikacija.

Ono što je interesantno je to što karakteristike kafe-goriva koje bi “pio” vaš auto veoma malo zavise od geografskog porekla kafe. Naučnici su ispitivali odlike kafe iz 20 različitih područja. Isprobali su i gorivo dobijeno od kafe bez kofeina kao i od obične kafe, i testirali kako arabiku tako i robustu. Utvrdili su da razlike postoje, ali su neznatne pa ne utiču na kvalitet goriva.

Ne znamo, međutim, da li vozila više vole arabiku od koje se pravi espreso, ili njihovom motoru najviše prija kafa bez kofeina.

 Talog od kafe – bogat uljem neophodnim za biogorivo

Jedan od stručnjaka Univerziteta Bat rekao je da se svake godine širom sveta proizvede oko 8 miliona tona kafe. Prema njegovim rečima, upotrebljen talog kafe, namenjen otpadu, sadrži čak 20% ulja po jedinici težine. To znači da od 5kg otpada od kafe možemo dobiti 1 litar biogoriva.

pumpa
Flickr/Boegh

Ulje iz kafe ima veoma slične karakteristike kao organske sirovine (usevi) koje se danas koriste u proizvodnji biogoriva. Te sirovine se međutim specijalno uzgajaju radi proizvodnje takvog goriva, dok je talog od kafe besplatan otpad. Njegovom upotrebom otvara se put za drugu generaciju biogoriva i obnovljivih izvora energije koji bi istinski bili održivi.

Sav otpad od kafe može biti upotrebljen za kafe-gorivo. U Londonu već postoji firma koja od taloga kafe proizvodi biogorivo ali i pelet koji služi za loženje u privatnim domovima. Utvrđeno je da sagorevanje peleta od kafe donosi čak 150% više energije nego pelet od drveta.

Naučnici procenjuju da manji kafić proizvodi oko 10kg otpada od kafe svakog dana, a od toga može da se napravi 2 litre biogoriva.

Samo za hrabre
Samo za hrabre (Flickr/Lauren Nicole)

Bilo bi dobro da ova ideja o kafe-gorivu zaživi širom sveta, pošto je neminovno da jednog dana presuše nalazišta nafte. Kako nema nikakvih naznaka da bi čovečanstvo ikada moglo da se odrekne kafe, taloga će na svu sreću uvek biti.

Britanska prestonica prva na listi za biogorivo od kafe

Glavno početno tržište za kafe-gorivo biće gradski prevoz Londona. Za saradnju su zainteresovani vodeći proizvođači kafe i popularni lanci kafića koji bi prerađivače biološkog otpada snabdevali iskorišćenim talogom od kafe. Tako bi lanci Starbaks i Kosta kofi skoro mogli i da pariraju naftnim gigantima poput Šela, Esa i Bi-Pi-ja.

Ako masovna proizvodnja biogoriva od kafe zaživi, mogli bismo jednog dana da se šetamo gradom obavijeni aromom izduvnih gasova s mirisom kafe.