Kafomanija

Sve o kafi

Predlog uz kafu

Češki božićni keksi sa začinima – toliko dobri da ćete ih pojesti u rekordnom roku

Jedna od prednosti kada imate pretke iz raznih zemalja jesu i porodični recepti. Posebno oni za slatkiše. Keksi, kolači, torte, hlepčići, sve lepši od lepšeg, ukusni i aromatični. I naravno posebni, jer ih ovde niko ne pravi niti je čuo za njih.

S jedne strane vam je zbog toga žao, a s druge ste ponosni – čini vam se da ste jedina osoba na svetu koja ima zadatak da zauvek ljubomorno čuva neku važnu tajnu. Nikom je nećete odati, ni po koju cenu, kao da vam život od toga zavisi. Recept krijete kao zmija noge, a kad vas neko upita kakvi su to divni i neobični keksi, nespretno promrmljate da ne znate ni sami. „Ma, nešto sam eksperimentisala.“  

Češki keksi i kafa su odlična kombinacija
Češki keksi i kafa su odlična kombinacija

Ali evo, rešila sam da vam otkrijem kako da napravite najsavršenije, najukusnije i najmirišljavije kekse, koje Česi prave samo jednom godišnje – za Božić.

Mama bi me sad ispravila i rekla da to nisu keksi već kolači, ali meni više liče na fine, specijalne kekse. Specijalni jer nisu krti već savitljivi, i sadrže začine koji nedvosmisleno podsećaju na Božić: cimet i karanfilić. Glazura od limuna čini ih kiselkastim i potpuno neodoljivim.

Dok ih budete pravili, zamirisaćete celu kuću, pazite da vam ne nagrnu komšije privučene aromom iz vaše kuhinje.

Sastojci za češke božićne kekse

Za oko 60 keksića potrebno je:

50 grama mekog brašna

2 žumanceta

140 grama prah šećera + 120 grama za glazuru

140 grama oljuštenih sirovih mlevenih badema

70 grama mlevenog suvog grožđa

Kora 1 limuna + sok od pola limuna za glazuru

Nekoliko karanfilića

Cimet

Modlice za kekse, ne mnogo sitne

Uputstvo za pripremu

češki božićni keksi
Smesa za kekse

Ako nemate oljuštene sirove bademe, kupite neoljuštene i ubacite ih na par minuta u ključalu vodu. Kad se malo ohlade, svaki badem istisnite rukom iz njegove opne. Bademe potom sitno sameljite. 

Mlevene bademe sipajte u posudu u koju ćete odjednom dodati brašno, struganu koru od limuna, prah šećer, prilično lepljive mlevene grožđice, mleveni karanfilić i cimet, i na kraju žumanca. Smesu umesite rukom. Delovaće vam nemoguće, ali sastojci se na kraju ipak lepo sjedine. (Nikako nemojte dodavati puter ili neku drugu vrstu masnoće!)

Pospite dasku brašnom i pokušajte (jer je to teško izvesti) da oklagijom razvučete smesu na debljinu od 2-3 milimetra. Meni to nije pošlo za rukom jer je testo jako lepljivo, ali sam bez problema uspela da male gomilice smese u dlanovima istanjim i položim na dasku samo kako bih modlicama iskrojila oblike. 

Sve je spremno za pečenje
Sve je spremno za pečenje

Kekse ređajte u pleh, na pek papir. Ostavite bar 2cm između keksića, jer narastu tokom pečenja. Kasnije splasnu.

Pecite u toploj rerni, ne više od 10 minuta i to na 170 stepeni. Već oko 8. minuta, posadite se ispred rerne i pažljivo pratite dešavanja. Keksi treba da budu svetle karamel boje. Čim dobiju boju, odmah ih izvadite ili će vam u narednoj sekundi izoreti. Da, toliko su osetljivi.

Kada se malo ohlade, ali dok su još topli, premažite ih glazurom (u prah šečer dodajte kašilu vrele vode i sok od limuna, promeštajte dok ne dobijete gustu belu glazuru). Kad se potpuno ohlade, poređajte ih u metalnu kutiju. 

Glazura
Na kraju glazura

Na dan pečenja su tvrdi i krti, ali sutradan omekšaju i tad ih treba jesti. Mogu dugo da stoje, i uvek će biti savitljivi i sveži.

Par reči za kraj

Recept originalno potiče od moje bake, poreklom iz Češke. Mama ga je godinama koristila, i ovi keksi su obeležili moje detinjstvo i Božić. Prošle godine sam rešila da se i sama okušam u pravljenju ove fantastične poslastice jer je krajnje vreme da nasledim mamu. Sada pravim moje omiljene božićne kekse, kao velika. 🙂

Pokušajte i vi, i kažite nam nisu li i vama ovo najukusniji keksi koje ste ikad probali!