Kafomanija

Sve o kafi

Blog Zanimljivosti

Bićerin – poslastica od kafe na torinski način

Bićerin je napitak na bazi kafe koji je karakterističan za regiju Pijemont, posebno za Torino. Veruje se da je nastao još u 18. veku u vreme dok je Pijemontom vladala Savojska dinastija. Bićerin pominje čak i slavni Aleksandar Dima sredinom 19. veka, koji je bio oduševljen ovim slatkim napitkom.

Kafa je u Italiji više od svakodnevog napitka. Italijani vrlo ozbiljno shvataju kafu i oko toga, kao i pripremi kulinarskih specijaliteta, nema nikakvih kompromisa po pitanju kvaliteta. Svuda i uvek možete da računate da ćete dobiti ono najbolje, čak i u najjeftinijim restoranima i kafićima.

Bićerin (Flickr/Yuichi Sakuraba)

Ono sto se ipak razlikuje od regije do regije, cesto i od grada do grada, su varijante i specijaliteti karakteristični za svaki kraj te zemlje. Svako geografsko područje ima neke svoje omiljene specijalitete, svoje varijacije ili nadogradnju na usvojene standarde koje važe u celoj Italiji. Slično je i sa kafom.

Kako se pravi bićerin?

Sam izraz bićerin (bicerin) zapravo je lokalni pijemontski dijalekt kojim se izgovara italijanska reč bikjerino (bicchierino), što znači mala staklena čaša. Bićerin se servira u takvim čašama, pa otuda i sam naziv.

U čemu je tajna popularnosti bićerina? Jednostavno ovaj napitak je vrlo ukusan, priprema se brzo i ima samo tri glavna sastojka. Za osnovu ima jednu dozu espresa, kojem se dodaje kvalitetna topljena čokolada i na kraju pena od punomasnog mleka koja se dobija zagrevanjem mleka pod pritiskom na espresso mašinama. Sastojci se dodaju po redosledu koji smo naveli i bez mešanja kašikom.

Bicerin (Flickr/Jeremy hunsinger)

Kada se bićerin servira, u staklenoj čaši slojevi su lepo uočljivi. Postoje razne varijacije ovog napitka, npr. neki koriste topljenu belu čokoladu umesto crne, ili šlag odnosno krem umesto pene od mleka, ali to je više karatkeristično za kafiće u Americi. U Italiji se po pravilu dobija klasična verzija bićerina, eventualno na vrhu posuto kakaom ili kafom kao ukras.

U vreme kad je nastao ovaj napitak kafa i čokolada bile su luksuzna i dragocena roba, koju nije mogao svako da priušti. Tako da je napitak bio uglavnom privilegija imućnih. Danas je, međutim, to omiljeno svakodnevno piće za većinu Torineza i stanovnika Pijemonta. 

Torino

Torino, osim što je glavni industrijski grad u Italiji, poznat je i kao italijanska prestonica čokolade. Ne samo da se tu pravi najbolja i najkvalitetnija čokolada, već i najbolji sladoled u Italiji. U Torinu se proizvode i nekih od najpoznatijih svetskih čokolada i proizvoda od čokolade kao što su Ferrero Rocher, Nutella, Novi, dok je đanduja zaštitni znak lokalne proizvodnje. 

Zato lokalni kafei u pripremi bićerina koriste najkvalitetniju čokoladu. Da napomenemo da je i jedan od najboljih proizvodjača kafe u svetu, Lavazza, upravo iz Torina. Kada napravite spoj fenomenalne kafe i čokolade vrhunskog kvaliteta i tome dodate malo pene od mleka i nespornog italijanskog kulinarskog talenta, znate da tu ne može da bude greške. Cin Cin!